Vai ir slikti ēst pārtiku, kas pūš vēderu?

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Vai nu tās ir pupas, zirņi, kāposti, vai kāds cits ēdiens, visiem ir zināmas tās pārtikas lietas, kas liek vēderiem uzpūsties. Ja kādreiz esi brīnījies, kā gāzes rodas vēderā, kā arī, vai tās nekaitē veselībai, tad nebaidies ne nieka – atbilde tevi pārsteigs.

«Gāzes ir blakusprodukts, kas rodas zarnu mikrofloras aktivitātes rezultātā resnajā zarnā,» skaidroja Austrālijas universitātes gastroenteroloģe Džeina Muira (Jane Muir).

Kā raksta izdevums «Times», cilvēka zarnas ir pilnas ar dažādām baktērijām, ko kopā sauc par mikrofloru. Bez šīm baktērijām cilvēka organisms nespētu adekvāti sašķelt un absorbēt visas nepieciešamās barības vielas. Lai arī baktērijas atrodas visā zarnu traktā, tomēr lielākā daļa ir tieši resnajā zarnā.

Grūti sagremojamas augu šķiedrvielas ceļo cauri zarnu traktam, līdz resnajā zarnā baktērijas sāk to sašķelšanu. Šā procesa rezultātā veidojas gāzes.

«Tas ir dabisks un pilnīgi normāls process resnajā zarnā,» piebilda Muira.

Ēdieni, kas parasti izraisa gāzes, satur īpašus savienojumus fruktānus. Šie savienojumi ir atrodami kviešos, rudzos, artišokos un sīpolos, kā arī pākšaugos, riekstos un sēklās. Tomēr ēdieni, kas izraisa gāzes, ir atkarīgi no katra cilvēka individuāli.

«Protams, vēdera pūšanās un burkšķēšana ir nepatīkama, tomēr pilnīgi nekaitīga,» mierina profesors Stīvens Zeisels.

Viens no veidiem, kā rīkoties, lai gāzes nebūtu tik mokošas vai biežas, ir katru dienu apēst nelielu daudzumu to pārtikas vielu, kas izraisa vēdera pūšanos, jo tādā veidā var palielināt to baktēriju populāciju zarnās, kas spēj šīs vielas apstrādāt. Rezultātā veidosies mazāks daudzums gāzes.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu