Pirmo reizi vēsturē transplantēts cilvēka dzimumloceklis un sēklinieki

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Kādam vīram, kurš Afganistānā bija zaudējis ģenitālijas, ķirurgi unikālā operācijā pirmo reizi vēsturē piešuvuši jaunus reproduktīvos orgānus.

Kā vēsta ārvalstu mediji, Baltimoras universitātes ASV ķirurgi, izmantojot donora orgānus, gandrīz pilnībā atjaunoja veterāna iegurņa rajonu. Ārsti tic, ka jau dažu nedēļu laikā vīrs atgūs spēju urinēt un nodarboties ar seksu.

14 stundas ilgajā operācijā ķirurgiem bija jāsavieno ārkārtīgi daudz sīku nervu galu, asinsvadi, āda, muskuļi un cīpslas, lai atjaunotu vīrieša dzimumlocekli un sēklinieku maisiņus.

Lai arī iepriekš jau bija veiktas veiksmīgas dzimumlocekļu transplantācijas, tomēr šī ir pirmā reize, kad veiksmīgi transplantēt ir izdevies arī sēkliniekus.

Pacients, kurš vēlējās palikt anonīms, pēc operācijas atzina, ka beidzot jūtas normāli.

«Tas bija šaušalīgs ievainojums, ko bija ļoti grūti pieņemt un ar to sadzīvot,» viņš teica.

Procedūru sarežģīja tas, ka ārstiem bija no donora jāatdala precīzi tieši tāds pats gabals miesas, kāds trūka pacientam.

«Mēs trāpījām precīzi mērķī. Pēc tam, kad aplūkojām, cik daudz miesas nepieciešams pacientam, mums izdevās nogriezt precīzu ģenitāliju gabalu, ko piešūt pacientam,» komentēja ķirurgs Ričards Redets (Richard Redett).

Pilna ģenitāliju transplantācija ir pilnīgi atšķirīga no procedūras, kas tiek veikta, piemēram, transseksuāļiem, kad tiek izmantota paša cilvēka āda, lai izveidotu dzimumlocekli. Šāda veida operācijās ir vajadzīgs implants, kas palielina infekcijas risku.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu