Ja baidies no zirnekļiem, tad šo labāk neskaties – vēl virsū uzlēks

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Mostafa R. A. Nabawy/Scientific Reports, volume 8, Article number: 7142

Lai pētītu zirnekļu anatomiju un kustību fizikas anatomiju, zinātnieki iedresējuši parastu lēcējzirnekli lēkt pēc pavēles.

Mančestras Universitātes zinātnieki nesēž rokas klēpī salikuši, jo beidzot noskaidrojuši, kā lēcējzirnekļi spēj tik efektīvi lēkt un notvert savus upurus. Panākumu pamatā ir tas, ka zinātniekiem izdevies pirksta naga izmēra lēcējzirnekli pēc pavēles izpildīt dažāda augstuma un attāluma lēcienus, rakstīts pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā «Nature Scientific Reports».

Pētījums (Angļu val., 5,8 Mb, pdf)

Foto: Mostafa R. A. Nabawy/Scientific Reports/volume 8, Article number: 7142

Kad zirneklis bija veiksmīgi pakļāvies dresūrai, pētnieki ar augstas izšķirtspējas kamerām nofilmēja un izpētīja, kā darbojas tā ķermenis lēciena laikā. Atklājās, ka zirneklis pielāgo savu lēkšanas tehniku atkarībā no lēciena attāluma un augstuma.

Foto: Mostafa R. A. Nabawy/Scientific Reports, volume 8, Article number: 7142

Pateicoties šim pētījumam, zinātnieki ir pietuvojušies soli tuvāk labākai izpratnei par lēcējzirnekļu biomehāniku, kas vēlāk varētu noderēt dažādu mikrorobotu izveidē.

Pētījumu vari lasīt arī šeit (Angļu val.)

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu