Pētījums: Tabaka un alkohols ir lielāks drauds cilvēka veselībai nekā narkotikas (1)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Jaunā pētījumā zinātnieki paziņojuši, ka tabaka un alkohols ir krietni lielāks drauds cilvēces veselībai nekā jebkura atkarību raisošā narkotika.

Kā aplēsuši Londonas pētnieki, tabaka ir vainojama 110 cilvēku nāvē no katriem 100 tūkstošiem mirušo cilvēku pasaulē, savukārt alkohols ir vainojams 33 cilvēku nāvē no tā paša skaita. Salīdzinājumā, piemēram, no kokaīna lietošanas mirst vien 6,9 no katriem 100 tūkstošiem cilvēku.

Pētījums (Angļu val., 1,4 Mb, pdf)

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā «Addiction», arī minēts, ka teju katrs piektais cilvēks pasaulē vismaz vienu reizi mēnesī ir smagi piedzēries, kamēr 15 procenti no cilvēkiem regulāri smēķē. Savukārt kokaīnu pēdējā gada laikā ir lietojuši 0,35 procenti cilvēku pasaulē.

Pētījuma rezultāti arī atklāja, ka pēdējā gada laikā tikai 3,8 procenti cilvēku ir smēķējuši marihuānu, bet 0,37 procenti lietojuši amfetamīnu un 0,35 procenti – opiātus.

Aptuveni 843 no 100 tūkstošiem cilvēku ir atkarīgi no alkohola, bet no marihuānas vien 259 cilvēki. No opiātiem ir atkarīgi 220 cilvēki, no amfetamīna 86 cilvēki, bet no kokaīna 52 cilvēki.

Ziemeļamerikas iedzīvotāji ar augstiem ienākumiem ir starp lielākajiem marihuānas, opiātu un kokaīna lietotājiem, savukārt Austrumeiropas iedzīvotāju vidū ir lielāks nāvju skaits no nelegālu narkotiku lietošanas. No smēķēšanas mirušo skaits vislielākais ir Okeānijā.

Pētījumu vari lasīt arī šeit (Angļu val.)

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu