Ibogaīns – niknākā halucinogēnā narkotika pasaulē

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Wikimedia Commons

Lai arī ibogaīns tiek uzskatīts par ārkārtīgi bīstamu narkotiku un atrodas nelegālo vielu sarakstā, daudzi uzskata, ka tieši šī viela var palīdzēt cilvēkiem, kuri ir atkarīgi no opiātiem.

1901. gadā franču pētniekiem izdevās iegūt ķīmisku savienojumu, kas bija sākums revolucionārai narkotikai. Turpmākajos 65 gados šo savienojumu sintezēja mākslīgi, radot halucinogēno narkotiku – ibogaīnu. Lai arī sākumā tas bija domāts, lai cilvēki varētu piedzīvot «psihedēliskos ceļojumus» un pietuvoties savai garīgajai pusei, tomēr drīz vien pētnieki šai narkotikai atrada vēl kādu lietojumu, proti, kad šo narkotiku lieto kontrolētās devās, ir iespējams mazināt gan fiziskos, gan psiholoģiskos heroīna abstinences simptomus.

Pirmo reizi ibogaīns tika atklāts Āfrikā, tiesa, dabiskā veidā, nevis sintētiskā, kā tas ir mūsdienās. Āfrikas pigmeju cilts šo vielu ieguva no ibogas koka un bieži lietoja savās reliģiskajās ceremonijās.

Lai sasniegtu zināmu psihedēlisko stāvokli, cilts locekļi košļāja koka saknes. Tā iedarbība bija tik spēcīga, ka ceremonijas dalībnieki bieži pilnīgi zaudēja kontroli pār savu ķermeni un uz vietas izkārnījās.

Kad pētnieki uzgāja šo cilti un redzēja, kāda ir ibogas koka sakņu iedarbība, viņi ņēmās prātot, uz ko šī viela būs spējīga, ja to sajauks ar citām vielām. Toreiz viņiem nebija ne jausmas, kādas šausmas viņi grasās pārvest mājās un sintezēt.

1930. gados, pirms ibogaīns tika oficiāli sintezēts, franči to tirgoja ar nosaukumu lambarēns. Narkotika ātri vien kļuva populāra, tomēr ārsti drīz saprata, ka tai ir potenciāls kļūt par spēcīgu medikamentu sirds ievainojuma gadījumos, tāpēc narkotika tika no tirgus izņemta.

Lai arī pētniekiem vairs nebija iespējas šo narkotiku tirgot legāli, tomēr pagrīdes laboratorijās tie aktīvi turpināja testēt un sintezēt to. Līdz 60. gadu vidum pētnieki bija atklājuši stabilu ibogaīna formu.

Tajā pašā laikā atklājās, ka ar ibogaīna palīdzību var efektīvi novērst simptomus un alkas pēc heroīna devas narkomāniem. Drīz vien ibogaīns tika patentēts un ražots medicīniskiem nolūkiem. Tomēr, kad 1993. gadā kāda jauna sieviete šo vielu pārdozēja un nomira, tā tika aizliegta.

Lai arī šī narkotika kopš tā laika vairs netika lietota medicīnā, tomēr parādījās vairākas dīvainas baumas par to. Piemēram, ļaudis runāja, ka tā tiek izmantota slepenos valdības projektos kā prāta kontroles rīks.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu