Ķīniešu pētnieki: Viena ola dienā samazina sirds slimību risku

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Pārtikas speciālisti un ārsti par olu ietekmi uz cilvēka veselību ir strīdējušies gadu desmitiem ilgi. Tomēr, lai arī tajās ir augsts holesterīna līmenis, tomēr jaunā pētījumā izvirzīta hipotēze, ka olas var būt veselīgākas, nekā uzskatīts iepriekš.

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā «Heart», Ķīnas zinātnieki atklājuši, ka cilvēki, kuri dienā apēd vienu olu, retāk slimo ar dažādām sirdskaitēm nekā tie, kuri olas neēd.

Pētījums (Angļu val., 478 Kb, pdf)

Pētījuma ietvaros tika aptaujāts gandrīz pusmiljons Ķīnas iedzīvotāju un novērots to veselības stāvoklis deviņu gadu ilgā periodā.

Rezultātā cilvēkiem, kuri olas ēda ikdienā, bija par 11% mazāks sirdskaišu riska rādītājs, kā arī par 18% mazāka iespēja nomirt no sirds slimību izraisītām komplikācijām pētījuma laikā nekā tiem cilvēkiem, kuri olas neēda.

Šis pētījums pievienojas diskusijai par olu, holesterīna un tauku lomu diētā. Jau iepriekšējos pētījumos ir pierādīts, ka pārtikas, kas satur augstu holesterīna līmeni, lietošana uzturā nav viennozīmīgi negatīva.

Lai arī olas satur augstu holesterīna līmeni, liela daļa no tā ir «labais holesterīns», kas palīdz cīņā pret aterosklerozi – holesterīna nogulsnēšanos uz artēriju iekšējām sieniņām, kas var izraisīt sirds slimības.

Olas arī ir lielisks proteīnu avots, kas liek cilvēkam gūt sāta sajūtu un izvairīties no liekā svara, kas ir vēl viens sirds slimību iemesls.

Pētījums pierāda, ka olas nav tik kaitīgas kā uzskatīts iepriekš, tomēr, kā jau tas ir ar visām pārtikas vielām, – kas par daudz, tas par skādi.

Pētījumu vari lasīt arī šeit (Angļu val.)

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu