Jauns algoritms glābs sirds slimnieku dzīvības

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Zinātnieki radījuši jaunu algoritmu, ar kura palīdzību tagad būs iespējams precīzi noteikt, cik ilgi dzīvos cilvēks pēc sirds transplantācijas, kā arī to, vai viņš šo transplantāciju vispār varēs sagaidīt. Ārsti cer, ka šis algoritms palīdzēs pieņemt labākus lēmumus attiecībā pret tiem pacientiem, kuri gaida rindā uz sirds transplantācijas operāciju.

Kā rakstīts pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā «PLOS One», algoritms «Tree of Predictors» izmanto 33 dažādus faktorus, lai izanalizētu rindā uz sirds transplantāciju gaidošos pacientus. Faktoru starpā ir pacienta dzimums, vecums, svars un citas īpašības, kas ir svarīgas, lai algoritms varētu aplēst, cik ilgi cilvēks dzīvos bez un ar sirds transplantu.

Pētījums (Angļu val., 3,5 Mb, pdf)

14 faktorus algoritms izmanto, balstoties uz sirds donora īpašībām, bet 6 - balstoties uz donora un pacienta savstarpējo atbilstību.

Algoritms tika testēts, izmantojot 30 gadu laikā ievāktus datus no cilvēkiem, kuriem bija atrasti piemēroti sirds donori. Rezultātā atklājās, ka šis algoritms spēj precīzāk paredzēt to, kā un cik ilgi pacients varēs sadzīvot ar transplantu, nekā iepriekš izmantotās metodes.

Avoti vēsta, ka pirmos dažus gadus pēc sirds transplantācijas izdzīvo 88% pacientu.

«Mēs esam atklājuši, ka ar šo jauno algoritmu iespējams salīdzinoši precīzi noteikt, kuram pacientam sirds transplantācija nepieciešama steidzami,» komentēja zinātnieki.

Pētījumu vari lasīt arī šeit (Angļu val.)

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu