Zinātnieki skaidro, kāpēc cilvēkiem ir tik lielas smadzenes un ass prāts

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Pētnieki noskaidrojuši, ka cilvēka smadzeņu relatīvi lielais izmērs evolūcijas gaitā ir veidojies dažādu sociālu izaicinājumu, grūtību un problēmu dēļ.

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā «Nature», rakstīts, ka tādi izaicinājumi kā ēdiena atrašana vai uguns iekuršanas veidu izdomāšana ir pamatā smadzeņu izmēra pieaugumam evolūcijas gaitā. Šis atklājums var noslēgt gadu desmitiem ilgušās zinātnieku debates par cilvēka inteliģences izcelsmi.

Pētījums (Angļu val.)

Modernā cilvēka smadzenes ir kļuvušas trīs reizes lielākas nekā mūsu senčiem «Australopithecus afarensis», kas uz Zemes dzīvoja pirms 3 miljoniem gadu. Zinātnieki ilgus gadus strīdējās par to, vai smadzeņu izmēra pieaugumu ietekmējušas izmaiņas sociālajā un ekoloģiskajā dzīvē, vai arī tās noticis diētas izmaiņu dēļ.

Jaunajā pētījumā Skotijas universitātes zinātnieki radīja īpašu matemātisku aplikāciju, lai simulētu smadzeņu attīstību miljoniem gadu laikā. Simulācijā tika aprēķināts enerģijas daudzums, kas vajadzīgs smadzeņu pieaugumam un pilnvērtīgai darbībai, kā arī noskaidrota smadzeņu spēja tikt galā ar dažādām sociālām un vides problēmām.

Atklājās, ka smadzenes evolucionē un kļūst lielākas, ja indivīds dzīvo grūtos dzīves apstākļos un sastopas ar dažādiem izaicinājumiem un konfliktiem, kas jāatrisina.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu