Militārie konflikti – nopietns drauds vīrieša auglībai

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Jaunā, uztraucošā pētījumā zinātnieki atklājuši, ka stresa pilna laikaposma pārdzīvošana var negatīvi ietekmēt vīrieša auglību.

Kā rakstīts Ben Gurion Universitātes mājaslapā, Izraēlas zinātnieki noskaidrojuši, ka ilgstošs stress, piemēram, tāds, kas rodas militāra konflikta laikā, var negatīvi ietekmēt vīrieša auglību.

«Jau iepriekš bija zināms, ka stress var negatīvi ietekmēt vīrieša auglību, tomēr bija ārkārtīgi maz pētījumu par to, kā tieši tas ietekmē spermas kvalitāti. Šajā pētījumā mēs pavisam droši noskaidrojām, ka ilgstošs stress negatīvi ietekmē spermas kvalitāti,» komentēja pētnieks Eli Levitass (Eliahu Levitas).

Pētījuma praktiskajā daļā zinātnieki izanalizēja 10536 spermas paraugus, ko starp 2012. un 2014. gadu bija ziedojuši vīrieši, kuri attiecīgajā laikā nepiedzīvoja nopietnus satraukumus. Iegūtie paraugi tika salīdzināti ar 659 spermas paraugiem, kas tika iegūti no vīriešiem divus mēnešus pēc militārā konflikta starp Izraēlu un Gazas sektoru 2012. un 2014. gadā.

Rezultātā atklājās, ka 37 procentos no tiem spermas paraugiem, kas tika paņemti militārā konflikta gadījumos, bija ļoti zema spermatozoīdu aktivitāte. Kopumā spermas paraugi no stresa pilnā laika bija par 47 procentiem vājāki nekā tie paraugi, kas tika paņemti miera laikā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu