Vai šādi izskatās Dievs? Zinātnieki radījuši iespējamos Dieva sejas vaibstus

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Joshua Conrad Jackson

Dīvainā pētījumā Amerikas zinātnieki radījuši Dieva sejas vaibstus, pamatojoties uz simtiem amerikāņu viedokli par to. Izrādās, ka potenciālā Dieva seja ir labsirdīga un sievišķīga.

Kā rakstīts pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā «PLOS One», pēc amerikāņu domām, Dievs nemaz nav vecs un sirms kungs ar garu bārdu, bet gan jauns, pašiem amerikāņiem līdzīgs. Šādu Dieva tēlu radīja psihologu komanda ar 511 amerikāņu kristiešu palīdzību.

Pētījums (Angļu val., 14,6 Mb, pdf)

Pētījuma dalībniekiem tika rādīti simtiem dažādu seju pāri, un tiem bija jāizvēlas viena seja no katra pāra, kas visvairāk līdzinās viņu iedomātajam Dievam. Saliekot kopā visas izvēlētās sejas, pētnieki varēja radīt Dieva seju.

Foto: Joshua Conrad Jackson

Noskaidrots, ka tas, kā cilvēki iztēlojas Dievu, daļēji ir atkarīgs no viņu politiskās pārliecības. Piemēram, liberāļi Dievu iztēlojas sievišķīgāku, jaunāku, labsirdīgāku un vājāku nekā konservatīvie.

Liela nozīme ir arī cilvēka vecumam, proti, jaunāki cilvēki iztēlojas gados jaunāku Dievu, bet tie, kas sevi uzskata par glītiem, arī Dievu iztēlojas glītu.

Pētījumu vari lasīt arī šeit (Angļu val.)

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu