Būtu nepieciešamas vien 100 atombumbas, lai iznīcinātu cilvēci

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Nācijas ar milzīgu kodolieroču arsenālu bezjēdzīgi tērē naudu, jo zinātnieki paziņojuši: lai destabilizētu zemeslodi un iznīcinātu cilvēci, nepieciešamas vien 100 atombumbas.

Piemēram, Lielbritānijas arsenālā pašlaik ir aptuveni 215 kodolgalviņas, savukārt visā pasaulē to ir aptuveni 15 tūkstoši. Lielākā daļa no tām pieder Krievijai un ASV.

Tas ir bezjēdzīgi liels daudzums kodolieroču, jo būtu nepieciešamas palaist vien simts šādas kodolgalviņas, lai izraisītu virkni katastrofu, kas rezultātā iznīcinātu cilvēci.

Kā rakstīts pētījumā, kurš publicēts zinātniskajā žurnālā «Safety», pētnieki izanalizēja, kāda būtu dabas un vides reakcija uz vienu, bet ārkārtīgi spēcīgu kodolsprādzienu. Tika ņemti vērā tādi faktori kā degošu materiālu daudzums pilsētās, kā arī aplēsts putekļu daudzums, kas paceltos gaisā pēc šāda sprādziena, aizsedzot sauli un bojājot atmosfēru.

Pētnieki atklāja, ka kodolziemas rezultātā par 20 procentiem saruktu lauksaimniecības produkcija, kā rezultātā bads skartu pat pretējā zemeslodes pusē dzīvojošos cilvēkus.

Pastāv uzskats: jo labāk valsts ir apbruņojusies ar kodolieročiem, jo spēcīgāka tā ir; tomēr pētnieki saka, ka nav praktiska iemesla, kāpēc lai kādai valstij vajadzētu vairāk nekā 100 kodolgalviņas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu