Pētījums: antibiotikas nākotnē varētu aizstāt vīrusi

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Kopš 20. gadsimta sākumā tika izgudrotas antibiotikas, pasaule ir pamatīgi mainījusies, tomēr to lietderībai drīz varētu pienākt gals, jo baktērijas turpina evolucionēt, kļūstot imūnas pret lielāko daļu antibiotiku. Taču jauns pētījums zinātniekiem ir devis cerību antibiotikas aizstāt ar ... vīrusiem.

Kā rakstīts pētījuma relīzē, kas publicēta vietnē «Eurekalert», vīrusus mēs bieži uzskatām par nāvējošiem patogēniem, tomēr lielākā daļa no tiem mums ir nekaitīgi. Lielākais vīrusu upuris patiesībā ir baktērijas. Vīrusi, kuri uzbrūk tikai baktērijām, tiek dēvēti par bakteriofāgiem. Tā kā bakteriofāgi «medī» tikai baktērijas, tie nekaitē cilvēkam, kļūstot par piemērotu ieroci pret dažādām infekcijām.

Pētījuma relīze (Angļu val.)

Lai nonāktu pie šāda secinājuma, zinātnieku grupa veica eksperimentu, kas palīdzēja arī noskaidrot, kā tieši bakteriofāgi cīnās pret baktērijām, kā arī – vai tie pacientam izraisa kādas nevēlamas blakusparādības. Atklājās, ka bakteriofāgi ar infekcijām tiek galā nevainojami.

Vēl svarīgāk – bakteriofāgi cilvēkam neizraisa tādas blakusparādībās kā antibiotikas, piemēram, imūnsistēmas novājināšanos vai zarnu trakta darbības traucējumus.

Tas ir pateicoties tam, ka bakteriofāgi uzbrūk tikai specifiskām baktērijām atšķirībā no antibiotikām, kas ietekmē visas baktērijas vienādi. Tas nozīmē, ka vīrusu izmantošana infekciju ārstēšanā var drīz aizstāt antibiotikas.

Tiesa, viens eksperiments, protams, nenozīmē, ka vīrusiem uzreiz tiks dota zaļā gaisma medicīnā, tomēr tas sniedz ievērojamu pamatu nākotnes pētījumiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu