Zinātnieki atklājuši, ka dzeršana stiprina sirdi (1)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Jaunā pētījumā atklāts, ka alkohols padara sirdi spēcīgāku, jo «iemāca» šūnām labāk tikt galā ar stresu.

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā «Cardiovascular Research», rakstīts, ka vielas, ko izstrādā organisms, lai tiktu galā ar alkohola toksīniem, ir tās pašas, kas vajadzīgas, lai pasargātu sirdi no bojājumiem.

Pētījums (Angļu val.)

Cilvēka organisms izstrādā enzīmus, kas sašķeļ toksiskās alkohola daļas tajā. Tieši tādus pašus enzīmus izdala cilvēka organisms, lai aizsargātu sirdi, kad tā piedzīvojusi, piemēram, sirdstrieku.

Lai arī alkohola pārmērīgai lietošanai, protams, ir pretējs efekts, tomēr, ja to lieto samērīgi, tad organisms var gūt labumu.

Pētnieki cer, ka šis atklājums ļaus radīt medikamentus, kas izraisa šo enzīmu izstrādāšanos organismā, lai cilvēkam nebūtu jālieto alkohols, cerot stiprināt savu sirdi.

Pētījumā minēts, ka jau iepriekš bija zināms, ka alkohola lietošana samērīgās devās var uzlabot sirds veselību, tomēr, kā tas notiek, nebija īsti skaidrs. Tiesa, zinātnieki neatklāj, cik daudz alkohola jāizdzer, lai sasniegtu pozitīvu efektu, jo tas ir atkarīgs no indivīda. Vidējas miesasbūves vīrietim šis alkohola daudzums varētu būt divas bundžas alus vai glāzes vīna dienā.

Sirdstriekas laikā organismā izdalās ķīmiski savienojumi, kas lielos daudzumos var kļūt toksiski un sākt nogalināt sirds šūnas. Savukārt enzīmi, kas vajadzīgi, lai šos toksiskos savienojumus sašķeltu, ir tas pats, kas vajadzīgs, lai no organisma izvadītu alkoholā esošās kaitīgās vielas.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu