Lai orientētos, kodes izmanto Zemes magnētisko lauku

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: David Dreyer

Katru pavasari miljoniem kožu veic tūkstošiem kilometru garu ceļu pāri visai Austrālijai uz jaunām teritorijām, lai izbēgtu no svelmes un varētu turpināt vairoties. Kā gan šie insekti spēj orientēties?

Kā rakstīts pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā «Current Biology», zinātnieki iepriekš domāja, ka kodes navigācijā izmanto zvaigznes, kā to dara, piemēram, mēslu vaboles, tomēr jaunajā pētījumā atklājies, ka kodes, lai orientētos, izmanto Zemes magnētisko lauku.

Pētījums (Angļu val., 2,3 Mb, pdf)

Šis pētījums sniedz pirmos nopietnos pierādījumus tam, ka daži insekti var orientēties, izmantojot Zemes magnētisko lauku. Jau iepriekš noskaidrots, ka to izmanto daži nakts putni un bruņurupuči.

Foto: David Dreyer

Izņemot šīs kodes (Agrotis infusa), no insektiem vēl tikai Ziemeļamerikas monarhi (Danaus plexippus) spēj veikt tik lielus attālumus, tomēr tie izmanto Sauli, lai orientētos.

Lai pārbaudītu šo hipotēzi, pētnieki notvēra dažas kodes to migrācijas laikā un ievietoja tās īpašā plastmasas konteinerā. Kodes tika pakļautas magnētiskajam laukam, kas bija tikpat spēcīgs, cik Zemes magnētiskais lauks. Rezultātā pētnieki novēroja, ka kožu spēja orientēties patiesi ir atkarīga no magnētiskā lauka.

Pētījumu vari lasīt arī šeit (Angļu val.)

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu