Visiem izglābtajiem taizemiešu zēniem būs jāiziet karantīna. Kāpēc?

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

No zemūdens alas Taizemē nu jau izglābti visi zēni, to skaitā treneris. Tomēr, pirms izglābtie varēs doties mājās, tiem nāksies aizkavēties slimnīcas karantīnā, līdz ārsti būs droši, ka zēni no alas nav līdzi atnesuši kādas bīstamas slimības.

Kā vēsta izdevums «BBC», pazemes alas var būt ārkārtīgi labvēlīgas mājvietas dažādām baktērijām un vīrusiem.

«Lielākās problēmas šāda veida alās var sagādāt sikspārņi, jo tie bieži mēdz pārnēsāt dažādas infekcijas, tostarp trakumsērgu,» izdevumam «Live Science» pastāstīja pētnieks Amešs Adalja (Amesh Adalja).

Pagaidām nav īsti skaidrs, vai zēni nonāca tuvā saskarē ar sikspārņiem, bet ir skaidrs, ka alā ir liela sikspārņu populācija. Ja ārsti secinās, ka kāds zēns ir bijis kontaktā ar sikspārņiem, tas tiks vakcinēts pret trakumsērgu.

Sikspārņi nav vienīgā potenciālā problēma, proti, nedienas var sagādāt arī to izkārnījumi.

«Dažas sēņu sugas var veiksmīgi augt sikspārņu izkārnījumos. To sporas var novest pie dažādām plaušu infekcijām,» piebilda Adalja.

Tomēr sēņu infekciju simptomi var neparādīties karantīnas laikā. Dažos gadījumos vajadzīgi pat vairāki gadi, lai sēņu sporas sāktu radīt kaitējumu organismam. Jebkurā gadījumā, nākotnē, apmeklējot ārstu, visiem izglābtajiem būtu jāatceras pavēstīt par šo faktu.

Citas veselības problēmas varētu rasties arī pēc nonākšanas nejaušā saskarē ar biedru izkārnījumiem un netīru dzeramo ūdeni, kā arī iegūstot dažādas brūces, kurās ātri var ieviesties infekcijas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu