65% amerikāņu uzskata, ka ir inteliģentāki par vidusmēra cilvēku

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Caters News/Scanpix

Ar mežonīgu un krāšņu salūtu, plīvojošiem karogiem un šķīvjiem, kas pilni ar grilētiem steikiem, amerikāņi nupat aizvadīja Amerikas neatkarības dienu. Nav brīnums, ka varenās valsts iedzīvotāji Ameriku uzskata par labāku zemi nekā citas, tomēr tagad jaunā pētījumā noskaidrots, ka amerikāņi arī paši sevi uzskata par inteliģentākiem nekā «parastie cilvēki».

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā «PLoS ONE», zinātnieki izmantoja 2009. gadā veiktu telefonisku aptauju, kurā visiem 2800 aptaujātajiem tika uzdoti jautājumi, uz kuriem bija jāatbild: «pavisam piekrītu», «lielākoties piekrītu», «lielākoties nepiekrītu», «pavisam nepiekrītu» vai «nezinu/neesmu pārliecināts».

Pētījums (Angļu val., 1,4 Mb, pdf)

Apgalvojumi, kas bija jāvērtē dalībniekiem, bija dažādi, piemēram: «hipnoze ir lietderīga noziegumu liecinieku iztaujāšanā» vai «Mocarta simfoniju klausīšanās paaugstina cilvēka intelektu». Starp tiem tika iestarpināts arī apgalvojums «es uzskatu, ka esmu inteliģentāks par vidusmēra cilvēku».

Atbildes vēlāk tika papildinātas ar attiecīgā respondenta dzimumu, vecumu un rasi. Pēc datu analīzes atklājās, ka 65 procenti respondentu pavisam noteikti uzskata, ka ir gudrāki par vidusmēra cilvēkiem. Tikai 23 procenti tam nepiekrita, bet pārējie atbildēja, ka nezina/nav pārliecināti. Visaugstāk savu inteliģenci vērtēja vīrieši un indivīdi, kas ir jaunāki par 44 gadiem.

Šī aptauja pierāda zināmo jēdzienu par iluzoro pārākumu, proti, kognitīvu noslieci, kurā cilvēki pārvērtē savas kvalitātes vai spējas attiecībā pret apkārtesošajiem. Tas īpaši raksturīgs vāji izglītotajiem.

Pētījumu vari lasīt arī šeit (Angļu val.)

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu