Mugurkaulā ieperinājies tārps sievietei sagādā dīvainas sajūtas

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Marine Jacquier/The New England Journal of Medicine

Kāda Francijas pilsone ieradusies slimnīcā ar sūdzībām par dīvainām sajūtām kājās. Viņa pastāstīja ārstiem, ka kājās jūt tādus kā elektriskos triecienus, turklāt viņu nomoka vājums un ģīboņi. Ārsti vēlāk atklāja, ka šo neparasto simptomu iemesls ir lenteņu kāpuri, kas ieperinājušies sievietes mugurkaulā.

Kā vēstīts pētījuma relīzē, kas publicēta zinātniskajā žurnālā «The New England Journal of Medicine», lai arī sieviete nav pēdējā laikā bijusi ārpus Francijas, tomēr nesen jājusi ar zirgu, kā arī saskārusies ar telēnu. Sieviete arī atklāja, ka pēdējos trīs mēnešos viņai jāšana sagādājusi grūtības.

Pētījuma relīze (Angļu val., 263 Kb, pdf)

Ar magnētiskās rezonanses iekārtas palīdzību sievietes mugurkaula vidū tika pamanīts plīsums. Rezultātā tika veikta operācija, kuras laikā ārsti atklāja, ka sievietes mugurkaulā ieperinājies «Echinococcus granulosus» - nelielas lenteņu sugas pārstāvis, kas parasti parazitē suņos un dažos mājlopos.

Lentenis var izraisīt cistisko ehinokokozi, kad parazītu kāpuri veido cistas, kas lēnām aug cilvēka organismā. Parasti šāda veida cistas rodas aknās vai plaušās, tomēr var parādīties arī citos orgānos to skaitā kaulos un centrālajā nervu sistēmā.

Cilvēks ar šo parazītu var inficēties, apēdot tā oliņas, tomēr cilvēkā šis tārps mājo nelabprāt, jo cilvēks šo tārpu nevar nodot tālāk, piemēram, suņiem, kā arī tas nevar pilnvērtīgi attīstīties cilvēka ķermenī.

Pētījuma relīzi vari lasīt arī šeit (Angļu val.)

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu