Ar Atlantis atgriešanos noslēdzas ASV atspoļkuģu programma

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Kosmosa kuģis "Atlantis" ceturtdien veiksmīgi piezemējies Kenedija kosmosa centrā, noslēdzot savu pēdējo misiju.

"Atlantis" ar četru amerikāņu astronautu apkalpi piezemējās kā plānots plkst.5.56 pēc ASV austrumu piekrastes laika (plkst.12.56 pēc Latvijas laika). Kaut arī kosmosa kuģis nosēdās tumsā, laika apstākļi virs Kenedija kosmosa centra bija ideāli - bez mākoņiem un vēja.

""Atlantis" ir mājās, tā ceļojums ir beidzies. Šis notikums ir ierakstīts vēsturē," sacīja misijas kontroles komentētājs.

Brīdi pirms kosmosa kuģa šasijas nosēšanās virs Floridas bija dzirdami divi lidaparāta virsskaņas ātruma izraisītie sprādzienam līdzīgie trokšņi.

Līdz ar "Atlantis" misijas noslēgumu pielikts punkts 30 gadus ilgajai ASV daudzkārt izmantojamo kosmosa kuģu programmai, un

visi trīs atlikušie atspoļkuģi - "Atlantis", "Discovery" un "Endeavour" - kļūs par muzeja eksponātiem.

Pārējie divi NASA vairākkārt izmantojamo kosmosa kuģu programmā uzbūvētie kosmosa kuģi ir zaudēti negadījumos - "Columbia" saira atpakaļceļā Zemes atmosfērā 2003.gadā un "Challenger" eksplodēja pacelšanās laikā 1986.gadā -, nogalinot 14 astronautus.

Muzejā nonāks arī astpoļkuģu prototips "Enterprise", kas ne reizi nav lidojis kosmosā.

Turpmākajos gados SKS apkalpos Krievijas raķetes "Sojuz", kurās amerikāņu astronautiem biļete maksās vairāk nekā 50 miljonus ASV dolāru.

Jaunu kosmosa kuģi NASA izstrādā sadarbībā ar privāto korporāciju "United Launch Alliance" (ULA), kas ir "Boeing" un "Lockheed Martin" kopuzņēmums.

Pirmdien noslēgtā NASA un ULA vienošanās paredz, ka korporācija mēģinās savu komerciālo raķeti "Atlas V" pielāgot lidojumiem uz SKS.

"Atlas V" raķetes tiek izmantotas kopš 2002.gada, un pārsvarā tās lieto ASV Aizsardzības departamenta misijās. Raķetes startējušas 26 reizes ar 100% misiju panākumu līmeni.

Sagaidāms, ka jaunie ASV kosmosa kuģi Visumā sāks lidot ap 2015.-2016.gadu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu