Kas notiek ar sociālo tīklu profiliem pēc lietotāja nāves?

Apollo TV
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Nevienam nav noslēpums, ka 21.gadsimts - tas ir tehnoloģiju laikmets, kurā gandrīz ikvienam cilvēkam ir savs sociālo tīklu profils. Cilvēkam nomirstot, kļūst aktuāls arī jautājums par to, kas notiek ar sociālo tīklu profiliem pēc nāves. Portāls «Mirror» ir apkopojis informāciju par to, kas notiek ar mirušo cilvēku sociālo tīklu profiliem.

10 gadu laikā sociālajā tīklā «Facebook» sakrājušies vairāk nekā 30 miljonu mirušu cilvēku profili - visi šie lietotāji aktīvi lietojuši sociālos tīklos līdz brīdim, kamēr miruši. Medijs ABC aprēķinājis, ka ik dienas mirst vismaz 8000 cilvēku, kuri aktīvi lieto «Facebook».

Pēdējo gadu laikā sociālo tīklu un elektroniskā pasta nodrošinātāji ir pilnveidojuši savas tehnoloģijas, un vairāki sociālie tīkli nodrošina iespēju, ka tajos drīkst «ielogoties» tikai pats lietotājs, nevis kāds cits.

Sociālais tīkls «Facebook» lietotājiem piedāvā divas iespējas, ko izvēlēties lietotāja nāves gadījumā. Viena iespēja ir izveidot ko līdzīgu memoriālam, vai arī neatgriezeniski dzēst profilu. Tāpat ir piedāvāta iespēja atstāt ierobežotu pieeju kādam no aizgājēja ģimenes locekļiem, kurš pārvaldīs «memoriāla» profilu. Caur šo profilu nav iespējams sūtīt vai saņemt vēstules, taču ir iespējams atstāt dažādas piemiņas ziņas.

Sociālais tīkls «Twitter» norāda, ka kāds cilvēks, kuram ir atļauts darboties ar aizgājēja profilu, drīkst šo profilu deaktivēt, nevis veikt jaunus ierakstus. Tāpat ir vēl kāda iespēja, kā deaktivēt mirušā profilu, - iesniedzot mirušā miršanas apliecību.

Fotoattēlu serviss «Instagram» ar mirušo profiliem rīkojas līdzīgi kā «Facebook», bet šeit ir dažādas atšķirības. «Instagram» neļauj nevienam pierakstīties mirušā profilā, un tas nevar tikt nekādi mainīts. Visi profila ieraksti ir redzami, taču tos nevar atrast, veicot publisku meklēšanu.

Elektroniskā pasta «Gmail» administrācija atļauj tuviniekiem piekļūt mirušā epastam. Tāpat ir iespējams deaktivēt profilu, taču pēc zināma neaktivitātes laika profils automātiski tiek slēgts.

Citi sociālie tīkli tuviniekiem ļauj piekļūt tikai tādā gadījumā, ja radniecība ir dokumentāri pierādīta.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu