Elons Masks vēlas palaist 4425 satelītus globāla interneta ieviešanai

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: MARIO ANZUONI / REUTERS

Savienoto Valstu Federālajā komunikāciju komisijā iesniegti dokumenti, kuros kompānija SpaceX ar tās vadītāju Elonu Masku priekšgalā paudusi vēlmi iegūt tiesības pārvaldīt plašu satelītu tīklu, caur kuru tiktu nodrošināts interneta pieslēgums it visur.

Kalifornijā bāzētā kompānija ierosinājusi orbītā izveidot digitālo sakaru režģi, ko galu beigās veidotu 4425 satelīti, atsaucoties uz dokumentos norādīto informāciju, vēsta aģentūra Reuters.

Informācija par projektu, kura īstenošana, pēc Maska teiktā, izmaksās vismaz 10 miljardus ASV dolāru, pirmo reizi publiskajā telpā parādījās 2015.gada janvārī. Jaunākajos dokumentos, kuros aprakstītas tīkla tehniskās detaļas, iespējamie tēriņi gan nav pieminēti.

SpaceX interneta sakaru tīkla ieviešanas pirmajā fāzē paredzēts palaist 800 satelītus, kas paplašinās platjoslas interneta pārklājumu ASV teritorijā, tai skaitā Puertoriko un ASV Virdžīnu salās.

Atbilstoši SpaceX projektam, patērētājiem (civiliedzīvotājiem, institūcijām, kompānijām utt.) tiks sniegti dažādi platjoslas pieslēguma un sakaru pakalpojumi.

Līdzīgu satelītinterneta tīklu patlaban izstrādā arī citas kompānijas, piemēram, privātā OneWeb un Boeing Co.

SpaceX neatklāj, kad varētu sākties satelītu palaišana. Kad tā uzņems apgriezienus, 1150 - 1325 kilometru augstumā virs zemes nonāks aizvien vairāk un vairāk sakaru ierīču. Katra no tām būs vidusmēra automobiļa izmērā un bez saules bateriju paneļiem svērs 386 kilogramus.

SpaceX pamatdarbība ir saistīta ar kravu nogādāšanu kosmosā, un, ja piepildīsies Maska vīzija, viņa kompānija būs tā, kas viena no pirmajām veiks ceļojumu uz Marsu. Lidojumi gan pagaidām līdz decembrim apturēti, jo 1.septembrī īsi pēc pacelšanās eksplodēja 62 miljonus dolāru vērtā SpaceX Falcon 9 nesējraķete un nebūtībā aizgāja arī 200 miljonus vērts Izraēlas satelīts.

Jāpiebilst, ka starp SpaceX (pilnais nosaukums Space Exploration Technologies Corp) atbalstītājiem ir Google Inc, kā mātes kompānija ir Alphabet, un Fidelity Investments, kas kopā Maska kosmosa lidošanas projektā ieguldījuši 1 miljardu ASV dolāru.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu