Šomēnes plāno palaist Zemes orbītā Latvijas pirmo satelītu «Venta-1»

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Līdz mēneša beigām Zemes orbītā plānots palaist Latvijas pirmo satelītu «Venta-1», informēja Ventspils Augstskolas (VeA) sabiedrisko attiecību speciāliste Inta Ozola.

Latvijas pirmais satelīts «Venta-1», kas izstrādāts sadarbojoties VeA un Brēmenes Lietišķo zinātņu universitātei, orbītā ap Zemi tiks ievadīts šomēnes ar Indijas nesējraķeti «PSLV-C38».

Pašlaik satelīts jau nogādāts Indijā, kur tas vēlreiz tehniski pārbaudīts un uzmontēts uz nesējraķetes. Indijas kosmosa pētniecības organizācija ISRO ziņo, ka nesējraķete «PSLV-C38» tiks palaista kosmosā līdz šī mēneša beigām. Tā kā raķetes starta brīdi ietekmē ļoti daudz faktoru, tad precīzu starta datumu ISRO parasti publiski iepriekš neizziņo, skaidroja Ozola. Tomēr ar konkrēto startu saistītie speciālisti pašlaik ir informēti, ka starts plānots 23.jūnijā un sagaidāms, ka šis datums vairs netiks mainīts.

Jau ziņots, ka satelīts «Venta-1» tehniski bija gatavs startam jau pirms gada - to bija plānots nogādāt Zemes orbītā ar nesējraķeti «PSLV-C34», taču, neveiksmīga novietojuma uz raķetes un lielā satelītu skaita dēļ aprēķini liecināja, ka risks sadurties ar kādu citu satelītu bija pārāk liels, tādēļ Latvijas satelīta starts ar «PSLV-C34» nenotika.

Šī projekta galvenais mērķis ir veicināt inženierzinātņu studiju attīstību Ventspils Augstskolā. Galvenie eksperimenti, ko plānots veikt ar «Venta-1», ir kuģu satiksmes identifikācijas (AIS) datu uztveršana ar satelīta palīdzību un to pārraide uz Zemes staciju Ventspils Augstskolā. Ar šādu satelīttehnoloģiju palīdzību iespējams sekot kuģu maršrutiem daudz plašākā teritorijā, nekā to iespējams izdarīt ar tradicionālām AIS sistēmām, kas izvietotas gar krasta līniju un darbojas 20 - 40 kilometru rādiusā, skaidroja VeA pārstāve.

Saistībā ar satelīta «Venta-1» projektu jau pašlaik VeA informācijas tehnoloģiju un elektronikas programmu studentu bakalauru un maģistru darbu tematikā liels īpatsvars ir ar satelīttehnoloģijām saistītai problemātikai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu