Četras citplanētas Valī

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: news.ucsc.edu / Fabo Feng

Starptautiskas astronomu komandas veiktā pētījumā ir izdevies atklāt četras Zemes izmēra planētas, kas riņķo ap Saulei līdzīgu zvaigzni Tau Ceti Vaļa zvaigznājā. Tau Ceti atrodas aptuveni 12 gaismas gadu attālumā no Zemes un ir saskatāma ar neapbruņotu aci. Latvijas debesīs šis zvaigznājs ir redzams rudeņos. Mazākās planētas masa tikai 1,7 reizes pārsniedz Zemes masu, tādejādi šīs ir līdz šim mazākās citplanētas, kas atklātas ap tuvākajā apkaimē esošu Saulei līdzīgu zvaigzni. Divas no atklātajām planētām atrodas dzīvībai labvēlīgajā zonā ap zvaigzni, kur teorētiski uz virsmas var pastāvēt šķidrs ūdens.

Planētas atklātas, analizējot zvaigznes gaismas svārstības, kuras izraisa planētu riņķošana ap zvaigzni. Lai šādā veidā atklātu Zemes masas planētas, ir nepieciešama tehnika, kas spēj reģistrēt zvaigznes pārvietošanos ar ātrumu 30 cm/s.

Kā pastāstīja pētījuma vadītājs Fabo Fengs no Hefordšīras universitātes, viņi tuvojas 10 cm/s robežai, kas ļautu atklāt Zemes izmēra analogus.

Abas ārējās Tau Ceti sistēmas planētas varētu būt dzīvībai piemēroto planētu sarakstā, lai gan ir viena būtiska nianse. Ap zvaigzni esošais masīvais atlūzu disks visticamāk nozīmē to, ka šīs planētas intensīvi bombardē asteroīdi un komētas.

Šī pati komanda pētīja Tau Ceti sistēmu arī 2013.gadā, kad jaunākā pētījuma līdzautora Mikko Tuomi vadībā tika izstrādāta jauna datu analīzes metode, kas ļauj efektīvi atšķirt zvaigznes aktivitātes radītos signālus no tiem, kurus rada planētas. Ar uzlaboto metodi viņiem izdevās izslēgt no potenciālo planētu saraksta divus kandidātus, kuri tika identificēti 2013.gadā.

«Bet, lai kā mēs arī neskatītos uz šo zvaigzni, ap to riņķo vismaz četras Zemes tipa planētas,» piebilda Tuomi.

Tiek uzskatīts, ka Saulei līdzīgās zvaigznes un to sistēmas ir vispateicīgākā vieta Zemes tipa planētu meklējumiem. Šādās sistēmās esošās planētas visbiežāk nebūs vērstas pret zvaigzni visu laiku ar vienu un to pašu pusi, tādejādi nodrošinot daudz vienmērīgāku un mums pazīstamām dzīvības formām labvēlīgāku temperatūru. Kā arī pašas zvaigznes ir daudz stabilākas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu