ASV un Krievija vienojas būvēt Mēness orbitālo staciju

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: NASA

Nākamās desmitgades vidū sāksies darbs, lai izveidotu kopīgu ASV un Krievijas kosmosa staciju, kas atradīsies Mēness orbītā, trešdien paziņoja abu valstu kosmosa aģentūras.

Abas valstis veidos kopīgu pirmo Mēness kosmosa staciju. Bāze tiek plānota kā starta vieta misijai uz Marsu.

ASV Nacionālā Aeronautikas un kosmosa pārvalde (NASA) un Krievijas aģentūra «Roskosmos» vienošanos parakstīja astronautu kongresā, kas notika Adelaidā, Austrālija.

Vienošanās rezultātā Krievija iekļauta NASA šogad pieteiktajā projektā «Deep Space Gateway», kura

mērķis ir nogādāt cilvēkus uz Marsa, izmantojot Mēness staciju.

Šāda stacija kalpotu kā bāze cilvēku un robotu veiktiem pētījumiem uz Mēness, kā arī pieturas vieta kosmosa kuģiem.

«Lai arī «Deep Space Gateway» joprojām ir konceptuāls formulējums, NASA ir gandarīta, redzot pieaugošu starptautisko interesi,» virzoties kosmosā starp Zemi un Mēnesi, kas ir nākamais solis kosmosa izpētē, paziņoja NASA administratora pienākumu izpildītājs Roberts Laitfūts.

ASV un Krievija sadarbosies, lai izstrādātu sistēmas un standartus, kas nepieciešami, lai organizētu zinātniskas misijas Mēness orbītā un uz Mēness virsmas, savukārt pavēstīja «Roskosmos».

Abi partneri plāno «izstrādāt starptautiskus tehniskos standartus, kas tiks izmantoti vēlāk, sevišķi veidojot kosmisko staciju Mēness orbītā», norādīja «Roskosmos».

Dalībnieki vienojušies, ka ir svarīgi izstrādāt vienotus standartus, lai novērstu vēlāku problēmu rašanos kosmosā, uzsvēra «Roskosmos» ģenerāldirektors Igors Komarovs.

««Roskosmos» un NASA jau vienojušās par nākotnes stacijas savienošanās moduļa standartiem,» pavēstīja Krievijas aģentūra.

«Ņemot vērā valsts plašo pieredzi savienošanās moduļu izstrādāšanā, stacijas nākotnes elementi, kā arī dzīvības atbalsta sistēmu standarti tik radīti, izmantojot Krievijas projektus,» paziņoja «Roskosmos».

Abas aģentūras galvenos darbus plāno sākt nākamās desmitgades vidū, un

jauno staciju modelēs pēc pašreizējās Starptautiskās kosmosa stacijas (SKS) parauga.
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu