Elona Maska nākamais plāns: Marss un Ņujorka - Londona 29 minūtēs

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Tramvajs no Rīgas centra līdz Juglai brauc apmēram pusstundu. Apmēram tikpat būs nepieciešams, lai nokļūtu no Ņujorkas Londonā, ja ambiciozais miljardieris Elons Masks īstenos savu nākamo ieceri par jauna tipa raķeti.

Piektdienas, 29.septembra rītā uzstājoties Starptautiskajā astronautu kongresā Adelaidā, Austrālijā, Masks uzstājās ar 40 minūtes garu runu. Tās ietvaros pazīstamais vizionārs, kurš nodibinājis tādas kompānijas kā Tesla Motors un SpaceX, pauda nesapratni, kāpēc mums vēl nav bāzes stacijas uz Mēness, un solīja, ka viņa kompānijas nākamā raķete varēs palīdzēt tādu izveidot. Tāpat tā spēšot veikt pasažieru pārvadājumus starp kontinentiem, raksta www.washingtonpost.com.

Foto: AFP/ScanPix

2002.gadā dibinātās SpaceX vadītājs savā runā apgalvoja, ka viņa vadītā kompānija izstrādās raķeti un kosmosa kuģi ar lielāku dzīvošanai piemērotu telpu, nekā ir pasaulē lielākajā pasažieru lidmašīnā, proti, Airbus A380. Un šī raķete spēs cilvēkus jebkurā vietā uz planētas nogādāt mazāk nekā stundas laikā. Piemēram, lidojums ar 29 000 kilometru stundā starp Ņujorku un Šanhaju ilgtu tikai 39 minūtes, bet starp Ņujorku un Londonu - 29 minūtes.

«Ja jau būvējam raķetes lidošanai uz Marsu un Mēnesi, tad kāpēc gan nelidot arī citur?» retoriski jautājis Masks.

Uzstāšanās Adelaidā tiek uzskatīta par papildinājumu pirms gada notikušai prezentācijai, kurā Masks aprakstīja ideju par cilvēces izmitināšanu uz vairākām planētām un arīdzan parādīja kosmosa kuģi, kādā uz Marsu varētu doties pirmie kolonizatori.

Foto: AFP/ScanPix

Toreiz Masks parādīja milzīgu kosmosa kuģi, ko daudzi uzskatīja par atrautu no realitātes. Šoreiz Adelaidā jau parādīts daudzfunkcionāls mazāka izmēra kosmosa kuģis ar vietām apmēram 100 cilvēkiem, kurš spētu lidot gan vienkārši apkārt planētai, gan doties uz Starptautisko kosmosa staciju, Mēnesi un pat Marsu.

Gada sākumā Masks atklāja, ka SpaceX ir apņēmības pilni līdz 2018.gada beigām divus cilvēkus aizvest ekskursijā līdz Mēnesim un atpakaļ. Pēc viņa teiktā, nākamajam solim vajadzētu būt Mēness bāzes izveidei, bet pēc tam ceļojumam uz Marsu. Tas aizvien ir galvenais mērķis, uz ko tiecas Masks un SpaceX.

Adelaidā Masks demonstrēja laika grafiku, atbilstoši kuram līdz 2022.gadam plānots veikt divus kravas kosmosa kuģu lidojumus uz Marsu. Bet līdz 2024.gadam sekos vēl četri lidojumi. Divi no tiem ar cilvēkiem kosmosa kuģos.

Foto: AFP/ScanPix

Jāpiebilst gan, ka SpaceX, kas līdz šim ir saņēmusi NASA pasūtījumus kravu nogādāšanai kosmosā četru miljardu ASV dolāru vērtībā un jau 2018.gadā varētu vest astronautus uz Starptautisko kosmosa staciju, pagaidām nevienu cilvēku izplatījumā nav nogādājusi. Tā ka izaicinājumu, kam stāties pretī, netrūkst.

Var piebilst, ka Maska uzstāšanās notika vien divas dienas pēc tam, kad NASA un Krievijas Roskosmos paziņoja, ka būvēs kosmosa staciju, kas atradīsies Mēness orbītā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu