7 + 12 = 18 jeb melno caurumu saplūšanas matemātika

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: svs.gsfc.nasa.gov

2017.gada 8.jūnijā LIGO uztvērējus iešūpoja gravitācijas viļņi, kas radušies, saplūstot diviem nelielas masas melnajiem caurumiem aptuveni miljards gaismas gadu attālumā.

GW170608 ir līdz šim mazāko melno caurumu reģistrētā saplūšana, kuras laikā apvienojās 7 un 12 Saules masu melnie caurumi. Rezultātā radās viens melnais caurums, kura masa 18 reizes pārsniedz Saules masu, un

aptuveni 1 Saules masa tika pārvērsta gravitācijas viļņu enerģijā.

www.starspace.lv

Informācija par šo notikumu ir nonākusi atklātībā novēloti, jo kā prioritāte tika izvirzīti 14. un 17. augustā reģistrētie notikumi, kurus uztvēra LIGO-Virgo komanda. 14. augustā tā bija divu melno caurumu saplūšana (GW170814), bet 18. augustā - pirmā divu neitronu zvaigžņu saplūšana (GW170817).

Zinātnieki pirmo reizi tieši novērojuši gravitācijas viļņus

Interesants ir pats atklāšanas stāsts. 2017.gada maija sākumā abās LIGO stacijās tika atvērtas vakuuma sistēmas, lai veiktu apkopi. LIGO Livingstonā to bija pabeiguši jau pēc divām nedēļām un bija gatavi atsākt novērojumus. Henfordas stacijā nācās tikt galā ar neplānotām problēmām, kas neļāva atsākt darbu. 7.jūnija pēcpusdienā pēc vietējā laika Henfordā beidzot bija novērsuši visus traucējumus un gatavojās atgriezties ierindā. Tika veikta pēdējā kalibrācija, kas ļauj samazināt fona troksni. Šīs procedūras laikā Henfordas uztvērējam cauri izgāja GW170608 vilnis, kas pēc 7 milisekundēm sasniedza Livingstonas staciju, kura strādāja, un tās automātiskā reģistrēšanas sistēma ziņoja par novērojumu. Lai arī Henfordas automātiskā datu analizēšana vēl nenotika, gravitācijas viļņi šajā stacijā tika reģistrēti. Tā kā Virgo darbu sāka tikai 1.augustā, šī stacija GW170608 neuztvēra.

Dažādu melno caurumu saplūšanas rezultāti

Avots - www.ligo.caltech.edu

LIGO un Virgo uztvērēji šobrīd tiek uzlaboti, lai atsāktu darbu 2018.gada rudenī. Līdz tam brīdim varam cerēt uz kādu nejaušu atradumu, kas varētu «uzpeldēt» laikos, kad LIGO un Virgo uztvērēji tiks ieslēgti pārbaudes režīmā.

Avots - svs.gsfc.nasa.gov

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu