Top skafandri, kas neļaus kosmonautiem pazust Visumā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Zinātnieki piecu gadu laikā plāno radīt skafandrus, kuri būs aprīkoti ar īpašu pogu, ko nospiežot, kosmonauts, kurš no kosmosa stacijas nejauši «aizpeldējis» kosmosā, tiks nogādāts atpakaļ drošībā.

Šādi aprīkoti skafandri var būt nozīmīgs atbalsts un glābiņš kosmonautiem, kas nejauši zaudējuši saikni ar kosmisko staciju.

Atgriešanās pogu varēs aktivizēt gan pats astronauts, gan kontroles centra darbinieki uz Zemes.

Skafandrs būs aprīkots arī ar dažādiem sensoriem, kas uztvers kustību, lidojuma ātrumu vai citu kosmonautu potenciālo atrašanās vietu.

«Bez šādas avārijas pogas, kosmonauts ir pakļauts visai murgainam iespējamam scenārijam – pazušanai kosmosā. Lai arī pagaidām nav noteikts termiņš, kādā jārada šāds skafandrs, darbs pie tā prototipa jau ir sākts. Domājams, ka 5 līdz 10 gadu laikā skafandrs varētu būt pilnībā gatavs,» medijiem stāstīja inženieris Kevins Duda (Kevin Duda).

Kevins Duda, kurš pamatīgi izpētījis kosmonautu ikdienu Starptautiskajā kosmosa stacijā, jau patentējis avārijas atgriešanās sistēmu, kas būs iestrādāta skafandros.

Šo sistēmu varēs izmantot ne tikai kosmonauti, bet arī, piemēram, ugunsdzēsēji, lai vieglāk orientētos piedūmotās telpās, kā arī izpletņlēcēji vai nirēji brīžos, ka tie zaudējuši spēju orientēties telpā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu