NASA dosies uz komētu vai Titānu

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ESA/NASA/TVNET kolāža

2020.gadu vidū varētu startēt viena no divām interesantām misijām. Viena no tām dotos savākt paraugu no mums jau pazīstamās Čurjumova-Gerasimenko komētas, bet otra - pētīt intriģējošo Saturna pavadoni Titānu. NASA ir izvēlējusies atbalstīt šos robotizēto aparātu projektus no New Frontiers projekta ietvaros 12 iesniegtajiem.

CAESAR misijas ietvaros automātiskais kosmiskais aparāts dotos uz Čurjumova-Gerasimenko komētu (67P). Projekta ietvaros ir paredzēts

iegūt komētas kodola paraugu un veiksmīgi to atgādāt atpakaļ uz Zemi tālākai analīzei.

Otra misija ir Dragonfly, kur dronam līdzīgs lidaparāts pētītu apstākļus uz Titāna. Paredzēts, ka aparāts apmeklēs vairākas vietas, veicot atkārtotu pacelšanos un nolaišanos.

www.starspace.lv

Abi projekti saņems finansējumu, lai turpinātu projekta izstrādi un pilnveidotu konceptu. Nākamā izvērtēšanas kārta notiks 2019.gada pavasarī, kad NASA izvēlēsies vienu no misijām. Tā kļūs par jau ceturto New Frontiers projektā. Šo misiju limitējošais faktors ir izmaksas - tās nedrīkst pārsniegt 850 miljonus ASV dolāru. Iepriekšējās New Frontiers misijas ir New Horizons, Juno un OSIRIS-REx.

NASA ir izvēlējusies vēl divus projektus, kas saņems finansējumu, lai tos labāk varētu sagatavot nākamajiem konkursiem. Šīs divas misijas ir ELSAH, kuras ietvaros automatizētais kosmiskais aparāts dotos uz Enceladu, lai pētītu šā Saturna pavadoņa apstākļus, un VICI, kuras ietvaros

uz Venēras tiktu nosēdināts aparāts, kas analizētu planētas iežu ķīmisko sastāvu un citus parametrus.

Kura no šīm misijām jums šķiet visinteresantākā?

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu