Asteroīda ķeršana, citplanētu meklējumi, nolaišanās uz Marsa un citi kosmiski mērķi 2018.gadam

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix; TVNET kolāža

2018.gada gaitā būs daudz un dažādu jaunumu tuvāku un tālāku kosmosa reģionu, kā arī mūsu planētas novērošanas jomā.

Chandrayaan 2

Martā plānots Indijas automātiskās zondes starts. Tā atkal dosies uz Mēnesi.

www.starspace.lv

TESS

2018.gada martā Falcon 9 orbītā varētu nogādāt TESS zondi, kas meklēs tranzitējošas planētas.

Crew Dragon

Par šo startu aprīlī ir jātur visi roku un kāju īkšķi. Tas būs pirmais pirmais pilotējamās Dragon kapsulas lidojums uz kosmisko staciju (bez apkalpes). Ja tas izdosies veiksmīgi, tad jau tā paša gada augustā ar Dragon kapsulu uz kosmisko staciju dosies astronauti. Augustā debitēs Boeing Starliner, kas veiksmīga starta gadījumā ar apkalpi dosies uz kosmisko staciju 2018.gada novembrī.

Mars InSight

Automātiskā kosmiskā aparāta starts plānots 2018.gada 5.maijā. Sarkano planētu tas sasniegtu 2018.gada 26.novembrī, veicot nolaišanos Elysium Planitia. Šīs misijas ietvaros tiks pētītas planētas dzīles, tai skaitā veikts urbums 5 metru dziļumā, lai analizētu no Marsa iekšienes nākošo siltumu.

Chang'e 4

Jūnijā uz Mēnesi dosies Ķīnas automātiskā zonde, kas paredzēta sakaru pārraidei. Tā vien šķiet, ka Zemes dabīgais pavadonis kļūst arvien populārāks. Chang'e 4 misijas turpinājums gaidāms jau 2018.gada novembrī vai decembrī, kad uz Mēnesi dosies vēl viena aparātu brigāde - nolaišanās modulis un visurgājējs. Ambiciozā paraugu savākšanas misija Chang'e 5, kas sākotnēji bija ieplānota 2018.gada nogalē, pagaidām ir pārcelta uz 2019.gadu, lai atrisinātu problēmas ar Long March 5 nesējraķeti.

Hayabusa2 noķers Ryugu

2018.gada jūlijā Japānas kosmosa aģentūras zonde sasniegs savu galamērķi - asteroīdu Ryugu - un ieies orbītā ap to. Ja viss noritēs pēc plāna, tad nosēšanās notiks 2018.gada decembrī.

OSIRIS-REx noķers Bennu

Vasaras izskaņā asteroīdu Bennu sasniegs NASA automātiskais kosmiskais aparāts OSIRIS-REx, kurš ieies orbītā ap asteroīdu, lai sāktu tā izpēti un sagatavotos paraugu paņemšanai.

Parker Saules zonde

Jūlija beigās, augustā varētu startēt sengaidītā Parker Saules izpētes zonde. Tā pietuvosies Saulei un burtiski iegremdēsies tās atmosfērā, atrodoties aptuveni 5 miljonu kilometru attālumā no Saules virsmas (fotosfēras).

BepiColombo

2018.gada nogalē gaidāms Eiropas Kosmosa aģentūras un Japānas kosmosa aģentūras kopdarba starts. BepiColombo ir divi automātiskie kosmiskie aparāti, kas dosies pētīt Merkuru. Saulei tuvāko planētu BepiColombo varētu sasniegt 2025.gadā.

Zemes izpētes satelīti

Nākamgad startēs virkne Zemes novērošanas satelītu, kā arī daži instrumenti tiks nogādāti uz Starptautisko kosmisko staciju. GRACE analizēs ūdeņus, ICE Sat-2 - ledu, GEDI - mežus.

Eiropas Kosmosa aģentūra pabeigs Copernicus Zemes novērošanas satelītu tīklu ar Sentinel 3b startu. Kopumā dažādus mūsu planētas parametrus novēros 7 satelīti. Iegūtos datus izmanto gan pētnieciskos nolūkos, gan tautsaimniecībā.

Viens no interesantākajiem Zemes izpētes satelītiem ir Aeolus, kas pētīs mūsu planētas vējus.

Nākamgad tiks pabeigts arī Galileo globālās pozicionēšanas satelītu komplekts.

Kāda ir tava 2017.gada notikumu izlase un ko tu visvairāk gaidi no 2018.gada?

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu