Medijs: Trampa administrācija vēlas 2025.gadā pārtraukt SKS finansēšanu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

ASV prezidenta Donalda Trampa administrācija vēlas 2025.gadā izbeigt Starptautiskās kosmosa stacijas (SKS) finansēšanu, liecina administrācijas izstrādātais budžeta projekts, vēsta tehnoloģiju ziņu vietne «The Verge».

Projekts vēl var mainīties, pirms tas tiks publiskots 12.februārī, tomēr avoti vietnei apliecinājuši, ka priekšlikums par finansēšanas pārtraukšanu būs galīgajā budžeta versijā. Budžeta projekts vēl būs jāizskata un jāapstiprina Kongresam, tomēr pat nodoma paušana pārtraukt SKS finansēšanu raidīs signālu NASA starptautiskajiem partneriem, ka ASV vairs nav ieinteresēta programmā. Daudzi no NASA partneriem vēl nav izlēmuši, vai vēlas turpināt darbu SKS pēc 2024.gada, līdz kuram ir nodrošināts SKS finansējums.

ASV Kongress ir atklāti diskutējis, ko darīt ar SKS, kad beigsies tās finansējums, kas apsolīts līdz 2024.gadam. Daudzi komerciālajā kosmosa industrijā vēlas, lai NASA atkal pagarina programmu līdz 2028.gadam, kas, pēc daudzu domām, būs SKS darbības beigas. Tas dotu NASA laiku izdomāt, kā SKS operācijas pilnībā nodot komerciālajam sektoram, vai arī kompānijām pašām nogādāt komerciālu staciju Zemes orbītā. Tomēr privātās kompānijas norādījušas, ka varētu nebūt gatavas to paveikt līdz 2024.gadam.

Kongress un daudzi citi vēlas noņemt SKS no NASA finansējuma, lai palīdzētu finansēt tālā kosmosa izpētei nepieciešamo aparātu izstrādi. NASA izstrādā smago raķeti «Space Launch System» un pilotējamo kosmosa kuģi «Orion», lai nogādātu astronautus tālāk par Zemes zemo orbītu. Turklāt decembrī Tramps uzdeva NASA atkal sūtīt cilvēkus uz Mēnesi, lai bruģētu ceļu nākotnes lidojumam uz Marsu.

SKS tika nogādāta kosmosā 1998.gadā. To vada Krievija, ASV, Eiropas Kosmosa aģentūra un citi partneri.

Staciju sākotnēji bija plānots izmantot 15 gadus, taču vēlāk tika panākta vienošanās par tās darbības pagarināšanu līdz 2020.gadam un pēc tam līdz 2024.gadam.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu