Pētnieki: Pat viena ziņa no citplanētiešiem varētu iznīcināt cilvēci (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Pētnieki apgalvo, ka ziņa no citplanētiešiem varētu izrādīties ārkārtīgi bīstama visas cilvēces eksistencei tādā gadījumā, ja mēs to pārprastu un pasteigtos ar secinājumiem.

Eksperti izpētījuši, kā cilvēki varētu lasīt un saprast ziņas no kosmosa. Ir skaidrs, ka noskaidrot, vai ziņa ir bīstama, varētu tikai šo ziņu atverot, tāpēc viens no drošākajiem risinājumiem būtu šo ziņu nemaz nevērt vaļā un nekavējoties iznīcināt.

Pētījums (Angļu val., 106 Kb, pdf)

«Maz ticams, ka potenciālā citplanētiešu civilizācija, kas ar mums censtos sakontaktēties, būtu agresīvi noskaņota, tomēr, tā kā ir neiespējami uzzināt, kas šajā ziņā būtu teikts, labāk izvairīties no tās atvēršanas. Jāsaprot, ka citplanētiešiem būtu vieglāk mūs iznīcināt ar vienu vēstulē implicētu vīrusu vai provokatīviem paziņojumiem, kas izraisītu haosu mūsu vidū, nekā ar kaujinieku armādām,» komentēja pētnieks Maikls Hipke.

Pētījumā, kas publicēts vietnē «arXiv.org», rakstīts, ka pastāv ļoti vienkārši veidi, kā ar vienas vēstules palīdzību varētu izraisīt nopietnus draudus cilvēcei. Vēstulē varētu būt ziņots, ka citplanētieši grasās iznīcināt mūsu Sauli. Uz Zemes nekavējoties sāktos haoss pat tad, ja šī ziņa būtu nepatiesa. Tas viss varētu novest pie pilnīgas iznīcības.

Šī ziņa varētu būt arī inficēta ar datorvīrusu, kas sagrautu visas datorsistēmas uz Zemes un novestu cilvēci postā.

Pētnieki skaidro, ka šādai vēstulei teorētiski varētu uzbūvēt «cietumu», kas neļautu no tās izsprukt vīrusam vai ļaunam mākslīgajam intelektam. Piemēram, ja vēstule saturētu mākslīgo intelektu, kas ātri apgūst mūsu valodu un paražas, tad šo vēstuli varētu turēt kastē uz Mēness.

Citplanētieši varētu okupēt Zemi arī ar viltu, piemēram, piedāvāt cilvēkiem zāles pret vēzi vai dažādas tehnoloģijas, bet paši tikmēr iefiltrēties starp cilvēkiem.

Neskatoties uz potenciālajām briesmām, ir skaidrs, ka šāda vēstule tomēr būtu jāatver, jo risks tikt iznīcinātiem ir relatīvi mazs, salīdzinot ar iespējamiem ieguvumiem.

Pētījumu lasi arī šeit (Angļu val.)

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu