Kas ir asteroīdi? Vai drīz mēs piedzīvosim dinozauru likteni?

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/LETA

Pēdējā laikā medijos arvien biežāk parādās ziņas, ka Zemei garām grasās palidot kārtējais asteroīds. Vai drīz gaidāms tas īstais un vienīgais pasaules gals, kad kāds brangs asteroīds ietrieksies Zemē un iznīcinās mūs visus kā dinozaurus miljoniem gadu senā pagātnē? Un kas vispār ir asteroīdi?

Asteroīdi, vienkārši sakot, ir kosmosa atkritumi, metāla, māla, akmens un ūdens veidojumi, kas «peld» pa Saules sistēmu. Tie ir mazāki par planētām vai Zemes dabisko pavadoni Mēnesi. Zemei tuvo asteroīdu lielums svārstās no 1 metra līdz 32 kilometriem. Tie nav pietiekami lieli, lai gravitācijas ietekmē varētu iegūt sfērisku formu, tāpēc parasti tie sastopami visdažādākajās formās.

Loģiski, ka astronomiem asteroīdus, kas atrodas tuvu Zemei, ir svarīgi paturēt acīs, jo sadursme ar kādu brangāku eksemplāru varētu būt visai graujoša. Tieši tāpēc NASA 1998. gadā izveidoja īpašu programmu, kuras ietvaros astronomi novēro Zemei tuvos un potenciāli bīstamos asteroīdus.

Pēdējā laikā astronomi atrod un izseko arvien vairāk Zemei tuvos asteroīdus, tomēr uztraukumam nav pamata, jo neviens no tiem nav pietiekami liels, lai sadursmes ar Zemi rezultātā varētu izraisīt globālu katastrofu. Vismaz tuvākajā laikā ne.

Tomēr šo asteroīdu uzraudzīšana un pētīšana nav tikai pašsaglabāšanās nolūkos, proti, šie akmens gabali var saturēt liecības par to, kā ir veidojusies Saules sistēma vai dzīvība uz mūsu pašu Zemes.

Lai izpētītu asteroīdus, tos var vai nu novērot no tālienes, vai nokļūt uz tiem. Pagājušais gads ir ļoti ražīgs asteroīdu pētniecībā, jo uz diviem dažādiem asteroīdiem bija izdevies nosēdināt japāņu un amerikāņu zondes, kas savāca sīkus asteroīda paraugus.

Zinātnieki arī turpmāk centīsies uzraudzīt un pētīt asteroīdus, gan lai paredzētu potenciālās sadursmes ar tiem, gan lai pētītu tos, tāpēc droši vien jau tuvākajā nākotnē dzirdēsim par jauniem viesiem, kas būs «izdomājuši» pietuvoties mūsu planētai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu