NASA: Kosmosā «peldošā» Tesla var inficēt citplanētu ekosistēmas

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SCANPIX/REUTERS

2018. gada 6. februārī kosmosā nogādātā automašīna Tesla Roadster, iespējams, satur veselu armādu Zemes baktēriju, kas potenciāli var kaitēt citplanētu organismiem vai pat kļūt par Zemes dzīvības dublikātu.

NASA pārstāvji skaidro, ka jebkurš kosmosa kuģis vai zonde, ko plānots nogādāt uz kādas planētas, tiek rūpīgi sterilizēti un atbrīvoti no visiem mikroorganismiem. Tas tiek darīts tāpēc, ka baktērijas spēj izdzīvot pat kosmosa vakuumā.

Tiesa, Elona Maska automašīnu neviens neplānoja nogādāt uz kādas planētas, tāpēc maz ticams, ka tā tika sterilizēta. Visticamāk, tā ir pilna ar Zemes baktērijām.

«Pat ja viņi sterilizēja automašīnas korpusu, tās dzinējs noteikti palika baktēriju apsēsts. Automašīnas nesaliek kopā sterilas, turklāt ir pamatīga atšķirība starp tīrību un sterilumu,» komentēja zinātnieks Džejs Melošs (Jay Melosh).

Zināms, ka spēcīga kosmiskā radiācija, ļoti zema temperatūra un augsts spiediens cilvēkiem un dzīvniekiem izdzīvošanu kosmosā bez palīglīdzekļiem padara neiespējamu, tomēr baktērijas šādos apstākļos spēj izdzīvot.

«Baktērijas uz Teslas varētu uzskatīt par pamatīgu draudu citplanētu ekosistēmām, kā arī zināmos apstākļos tās var radīt mūsu planētas relatīvu kopiju,» piebilda pētniece Aļina Aļeksenko.

Plānots, ka automašīna nonāks Marsa orbītā, apriņķos to un atgriezīsies Zemes orbītā. Ja kādas kļūmes dēļ automašīna nonāks uz Marsa, tā var to piesārņot ar Zemes baktērijām.

Tiesa, tuvākajā laikā ir maz ticams, ka Tesla sadursies ar kādu planētu, tomēr tāda iespēja pastāv vienmēr.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu