Ķīnas kosmosa stacijas dienas skaitītas - tā nogāzīsies pēc apmēram nedēļas

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Ķīnas kosmosa stacija Tiangong-1, kas jau ilgāku laiku nekontrolēti riņķo ap Zemi, jau drīzumā ieies atmosfērā. Darmštatē, Vācijā, bāzētais Eiropas Kosmosa aģentūras Kosmisko atkritumu birojs lēš, ka tas notiks periodā starp 30.martu un 2.aprīli.

Ķīna palaida Tiangong-1 2011.gada 29.septembrī, lai testētu kosmosa moduļu savienošanas tehnoloģijas un virzītos tuvāk mērķim nākamā gadu desmita vidū būvēt savu kosmosa staciju.

Jau 2011.gada 2.novembrī ar Tiangong-1 savienojās bezpilota lidaparāts Shenzhou. 2012.gada jūnijā un 2013.gada jūnijā Ķīna īstenoja vēl divas pilotētas misijas - Shenzhou-9 un Shenzhou-10.

Lai gan Tiangong-1 neizdosies glābt, tās krišana zinātniekiem sniegs vērtīgu informāciju, kas var noderēt nākotnē. Starpaģentūru Kosmisko atkritumu koordinācijas komiteja (Inter Agency Space Debris Coordination Committee (IADC)) datus, kas tiks saņemti Tiangong-1 eksistences pēdējās dienās un stundās, izmantos, lai mācītos prognozēt, kur un kad objekti no orbītas ieiet Zemes atmosfērā.

IADC ietilpst NASA, Eiropas Kosmosa aģentūra, Eiropas nacionālās kosmosa aģentūras, kā arī Japānas, Indijas, Korejas, Krievijas un Ķīnas kosmosa aģentūras.

Ņemot vērā Tiangong-1 masu un uzbūvē izmantotos materiālus, paredzams, ka kosmosa stacija atmosfērā sadegs pilnībā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu