Viesis no Zvaigžņu karu Tatuīnas?

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: NASA

Ja esi Zvaigžņu karu cienītājs, tad zināsi, ka Tatuīna ir dubultzvaigžņu sistēma. Zinātnieki uzskata, ka lielākā daļa zvaigžņu Piena Ceļa galaktikā atrodas pa pāriem. Līdz ar to nav nekāds brīnums, ka pirmais viesis no starpzvaigžņu vides ir izrādījies asteroīds, kurš visticamāk atlidojis no dubultzvaigžņu sistēmas. Tā uzskata doktora Alana Džeksona vadītā zinātnieku grupa, kuras pētījums tikko publicēts žurnālā Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Džeksona vadītā pētnieku grupa izveidoja datormodeļus un analizēja, cik liela ir iespējamība, ka asteroīds tiek izmests no vienas vai vairāku zvaigžņu sistēmas. Izrādījās, ka asteroīdiem lielākas izredzes izkļūt starpzvaigžņu vidē ir no dubultzvaigžņu sistēmas.

www.starspace.lv

Zinātnieki atzīst, ka tas ir neparasti, ka pirmais viesis no starpzvaigžņu vides ir izrādījies tieši asteroīds, jo komētas no sistēmām tiek izmestas biežāk un tās arī būtu vieglāk pamanīt. Piemēram, Saules sistēmas komētas var tikt izraidītas starpzvaigžņu vidē, mijiedarbojoties ar lielāko sistēmas planētu Jupiteru. Pētījumi liecina, ka šā tipa planētas nav tik bieži sastopamas. Tikai aptuveni 10% gadījumu sistēmā atrodas Jupitera izmēra milzu planēta.

Visticamāk, ka Oumuamua ir atlidojis no sistēmas, kurā ir vismaz viena masīva un karsta zvaigzne, jo tās tuvumā varētu būt vairāk asteroīdiem līdzīgi objekti, kuri no sistēmas varētu tikt izsviesti planētu veidošanās laikā.

Atgādināsim, ka neprastās formas asteroīdu pirmo reizi pamanīja 2017.gada 19.oktobrī. Tuvākajā punktā šis aptuveni 200 metrus lielais objekts atradās aptuveni 33 000 000 kilometru attālumā no Zemes. Oumuamua ātrums bija aptuveni 30 km/s. Sākotnēji tika uzskatīts, ka tā ir komēta, bet, tā kā novērotais objekts neizrādīja komētām raksturīgās aktivitātes pazīmes, tika nolemts, ka tas ir asteroīds. Ņemot vērtā Oumuamua ātrumu un trajektoriju, bija skaidrs, ka objekts nepieder Saules sistēmai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu