NASA uz 2020. gadu pārceļ jaunā teleskopa nogāšanu kosmosā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/LETA

ASV Nacionālā Aeronautikas un kosmosa pārvalde (NASA) uz 2020. gadu pārcēlusi tās jaunā teleskopa nogādāšanu kosmosā, kuru sākotnēji bija paredzēts nogādāt izplatījumā šā gada oktobrī.

Džeimsa Veba kosmosa teleskopa jaunais starta datums tagad ir 2020. gada maijs, paziņoja NASA. Pats teleskops ir tehniski pabeigts, taču ir nepieciešams vairāk laika tā komponentu integrēšanai un pārbaudēm.

Jaunais teleskops aizstās Habla kosmosa teleskopu un būs aptuveni 100 reizes par to jūtīgāks, lai sniegtu ieskatu astronautiem par pirmajām galaktikām, kas izveidojās agrīnajā Visumā.

Teleskops svērs 6100 kilogramus un tā spoguļa diametrs būs 6,5 metri - trīs reizes lielāks nekā Habla teleskopam. Uz tā atradīsies četri instrumenti, ieskaitot kameras un spektrometrus, kas var uztvert ārkārtīgi vājus signālus.

NASA administratora pienākumu izpildītājs Roberts Laitfuts Džeimsa Veba kosmosa teleskopa projektu raksturoja «kā augstākās prioritātes projektu zinātnes misijas direktorātam un lielāko starptautisko kosmosa projektu ASV vēsturē».

Projekts tiek īstenots kopīgi ar Eiropas un Kanādas kosmosa aģentūrām, taču tas pievērsis likumdevēju uzmanību ar pieaugošajām izmaksām. Sākotnēji tika rēķināts, ka tā budžets būs 3,5 miljardi dolāru, taču tagad NASA lēš, ka izmaksas pārsniegs astoņus miljardus dolāru.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu