Astronomi: Piena Ceļa vidū atrodas tūkstošiem melno caurumu

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Charles J. Hailey/Nature

Doma, ka mūsu galaktikas centrā varētu atrasties kāds milzīgs melnais caurums, pat drosmīgākajai dvēselei var likt ietrīsēties, tomēr tagad zinātnieki atklājuši, ka galaktikas centrā ir nevis viens vai daži, bet tūkstošiem melno caurumu.

Kopš 1931. gadā astronomi uztvēra radio signālu no Piena Ceļa centrā esošā melnā cauruma «Sagittarius A*», tiek uzskatīts, ka katras galaktikas centrā atrodas melnais caurums. Pēdējos 20 gadus astronomi ir centušies izvērst šo teoriju un pierādīt, ka katras galaktikas centrālā melnā cauruma apkārtnē ir tūkstošiem mazāki melnie caurumi.

Kā rakstīts pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā «Nature», šāda hipotēze ir radusies tāpēc, ka «Sagittarius A*» ieskauj gāzu un putekļu mākoņi, kas ir ideāla vide, kurā izveidoties un iet bojā zvaigznēm.

Pētījums (Angļu val.)

Kad zvaigzne «mirst», tās vietā var izveidoties melnais caurums, savukārt supermasīvi melnie caurumi var pievilkt klāt un «aprīt» citus melnos caurumus.

Foto: Charles J. Hailey/Nature

«Sešus gaismas gadus lielā teritorijā varētu būt 10 līdz 20 tūkstoši melno caurumu, tomēr līdz šim nevienam tos nebija izdevies atrast,» teica viens no pētījuma autoriem Čaks Heilijs (Chuck Hailey).

Tagad zinātnieki, lietojot jaunu metodi, aplēsuši, ka «Sagittarius A*» tuvumā varētu būt aptuveni 10 tūkstoši melno caurumu.

Šis atklājums var palīdzēt zinātniekiem pētīt gravitācijas viļņus, kas veidojas, piemēram, saduroties diviem melnajiem caurumiem.

«Piena Ceļš ir vienīgā galaktika, kurā mēs varam novērot supermasīvo melno caurumu ietekmi uz mazākiem melnajiem caurumiem,» piebilda Heilijs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu