Svētdien Zemei garām palidojis milzīgs asteroīds. Astronomi rausta plecus

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Svētdien, ap pulksten diviem naktī pēc Austrālijas austrumu standarta laika Arizonas astronomi pamanīja, ka Zemei tuvojas 110 metru diametra asteroīds «2018 GE3». Zinātnieki veikli aprēķināja, ka Zemei tas palidos garām sekojošajā dienā. Vēlāk izrādījās, ka tas ir lielākais zināmais asteroīds vēsturē, kas palidojis tik tuvu garām mūsu planētai.

Par laimi, asteroīds Zemei garām palidoja bez aizķeršanās, kaut arī tuvākajā punktā tas atradās vien 192 tūkstošu kilometru lielā attālumā. Tiesa, lai arī tas izklausās visai baisi, tomēr jāatceras, ka, piemēram, Mēness attālums no Zemes ir 400 tūkstoši kilometru.

Taču ir vērts pamēļot, kas notiktu, ja asteroīds tomēr ietriektos Zemē.

Salīdzinājumam – meteorīts, kas 1908. gadā uzsprāga virs Tunguskas, bija 60 līdz 190 metru diametrā. Sprādzienā gāja bojā tikai tie, kas atradās notikuma epicentrā. Tiesa, šis Krievijas reģions bija visai nomaļš un neapdzīvots, tāpēc meteorīts lielākos postījumus nodarīja priežu mežam 200 kilometru lielā rādiusā.

Savukārt meteorīts, kas 2013. gadā uzsprāga virs Čeļabinskas, bija vien 20 metru diametrā. Tomēr ar to pietika, lai slimnīcā nokļūtu aptuveni 1500 cilvēku.

Lūk, tāpēc varam tikai iedomāties to postu, kas notiktu, ja šis meteorīts uzsprāgtu virs kādas apdzīvotas vietas.

Kāpēc neviens nepamanīja šo meteorītu agrāk?

Kā vēsta izdevums «Live Science», asteroīdi uz Visuma fona ir mazi un tumši, turklāt tie neatstaro gaismu. Tieši tāpēc tos ir ļoti grūti pamanīt.

Lai arī zināms, ka NASA darbina īpašu asteroīdu novērošanas programmu, tomēr speciālisti, kas jau bija zinājuši par šā asteroīda eksistenci, to neatzina par vērā ņemamu draudu Zemei.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu