Beidzot radīta lielākā un detalizētākā mūsu galaktikas karte

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/LETA

Mūsu galaktikā zvaigžņu ir ļoti daudz. Aptuveni 300 miljardi spīdekļu ir izkaisīti Piena Ceļā, tāpēc izstrādāt detalizētu zvaigžņu karti ir ārkārtīgi grūts uzdevums. Tomēr, kā izrādās, Eiropas Kosmosa aģentūrai (ESA) nekas nav par grūtu, jo nupat izlaista tieši šāda karte.

Kā vēsta «Live Science», kartē, kas radīta projekta «Gaia» ietvaros pēdējos dažos gados, var redzēt vairāk nekā miljarda zvaigžņu precīzu atrašanās vietu.

«ESA» misijas sākās 2013. gadā, kad tika palaists «Gaia» kosmosa kuģis. Turpmākajos divos gados «Gaia» divas reizes gadā skenēja debesis, bet iegūto informāciju izmantoja, lai izveidotu 3D attēlus.

Pašlaik ir radīta datubāze, kurā var novērot precīzus attālumus starp 1,3 miljardiem zvaigžņu, kas izkaisītas mūsu galaktikā. Šī datubāze nu ir padarīta publiska, lai zinātnieki no visas pasaules varētu veikt atklājumus.

«Zinātnieki būs pamatīgi aizņemti turpmākos gadus, pētot un analizējot sarūpētos datus. Nebūsim pārsteigti, ja drīz tiks atklāti daudzi mūsu galaktikas lielākie noslēpumi,» komentēja astronoms Freds Jansens (Fred Jansen).

Lai arī šī datubāze ir iespaidīga pati par sevi, tomēr «Gaia» mums sniedz daudz lielāku informācijas daudzumu, nekā varētu domāt. Ar iegūtās informācijas palīdzību iespējams izsekot zvaigžņu kustību, kā arī to, kur katra zvaigzne ir radusies un kādā virzienā dodas. Datubāzē iespējams novērot arī katras individuālās zvaigznes krāsu un spilgtumu.

«Iegūtā informācija ir tik detalizēta, ka aizraujoši atklājumi burtiski lec mums virsū. Ir sajūta, ka tagad sākas jauna ēra galaktiku arheoloģijā,» sajūsmā bija zinātniece Antonella Valenari (Antonella Vallenari).

Sīkāka informācija "ESA" mājaslapā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu