Merkura garoza izrādās plāna kā konfektes glazūra

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Merkurs ir mazākā Saules sistēmas planēta (piedodiet, Plutona fani, – tas vairs netiek uzskatīts par planētu), bet jauna pētījumā atklājies, ka arī Merkura garoza ir plānāka, nekā uzskatīts iepriekš, tāpēc planēta tagad tiek salīdzināta ar glazētu riekstu.

Jaunajā pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā «Earth and Planetary Science Letters», rakstīts, ka Merkura garoza varētu būt vien nedaudz vairāk kā 25 kilometrus bieza. Iepriekš zinātnieki lēsa, ka garozas biezums varētu būt aptuveni 35 kilometri.

Pētījums (Angļu val.)

Merkuru varētu salīdzināt ar M&M konfekti, kuras centrā atrodas rieksts, ko iekļauj šokolāde un plāna glazūras kārtiņa. Lielāko daļu Merkura veido blīvs kodols, ko ieskauj mantija un plāna garoza.

Tiesa, zinātniekiem nav īsti skaidrs, cik precīzi biezs ir katrs no šiem slāņiem, tāpēc mērījumi bieži vien krasi mainās.

«Mēs zinām, kādi minerāli parasti veido akmeņus un kādus ķīmiskos elementus šie minerāli satur. Turklāt mums ir zināms katra minerāla blīvums. Rezultātā ir iespējams aplēst, kāds ir Merkura sastāvs,» komentēja pētījuma autors Maikls Sori (Michael Sori).

Tā kā garoza izrādījusies plānāka, nekā uzskatīts iepriekš, ļoti iespējams, ka kādā vietā uz planētas virsmas izplūst mantija. Šādas vietas atrašana ļautu pētniekiem ielūkoties dziļāk Merkura iekšienē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu