Pētījums: Plutons patiesībā varētu būt gigantiska komēta

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Pirms vairāk nekā desmit gadiem Plutona statuss tika pazemināts no planētas līdz pundurplanētai. Tagad zinātniekiem ir jauna teorija par Plutonu – tā nav pundurplanēta, bet gan komēta.

Pirms tam zinātnieki uzskatīja, ka Plutons veidojies kā planēta pirms 4,6 miljoniem gadu, kad, gāzēm un ledum savienojoties cietā masā, tas ieņēma savu vietu Saules sistēmā. Tomēr tagad tiek uzskatīts, ka Plutons veidojies mūsu Saules sistēmas nostūrī no miljardiem mazāku komētu.

Pētījums (Angļu val.)

Kā rakstīts zinātniskajā žurnālā «Icarus», zinātnieki izmantoja NASA apkopotos datus, kas iegūti no Plutona kosmosa zondes, kā arī Eiropas Kosmosa aģentūras misijas «Rosetta» laikā iegūtos datus no komētas «67P/Churyumov–Gerasimenko». Šīs teorijas centrā ir ar slāpekli piesātināts ledus gabals, kas veido reģionu Plutona kreisajā pusē.

«Mēs atklājām pārsteidzošu konsekvenci starp slāpekļa daudzumu ledus gabalā un to, kādam tam vajadzētu būt, ja pieņem, ka Plutons ir veidojies, savienojoties miljardiem komētu,» komentēja pētnieks Kristofers Gleins (Christopher Glein).

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu