8 pārsteidzošas lietas, ko cilvēki dara miegā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Lai arī miegs ir ārkārtīgi nozīmīgs veselībai un ir neatņemama dzīves sastāvdaļa, zinātnieki joprojām pilnībā nespēj izskaidrot, kas notiek ar cilvēka smadzenēm, kad viņš guļ, un kāpēc mums miegā jāpavada trešā daļa dzīves. Neskatoties uz to, ka miegā mūsu apziņa ir «atslēgusies», ķermenis un smadzenes joprojām ir aktīvas, tāpēc izdevums «Mental Floss» ir apkopojis astoņas lietas, ko cilvēks neapzinoties dara miegā.

1. Skaita laiku

Tas, ka tu esi aizmidzis, nenozīmē, ka guļ arī tava starpsmadzeņu apakšējā daļa jeb hipotalāms. Tā rūpīgi uzmana laiku, lai neizjauktu tavu diennakts ritmu, kā arī palīdz ne tikai justies nogurušam tad, kad pienācis gulētiešanas laiks, bet, izdalot īpašus proteīnus, palīdz no rīta pamosties. Tieši tāpēc bieži vien tu pamosties tieši pirms modinātāja signāla.

2. Bļaustās

Runāšana miegā jeb somnilokvija var izpausties gan kā dažas neartikulētas skaņas, gan kā pilni teikumi un pat baisas lamas.

Aptuveni 5 procenti pieaugušo miegā mēdz runāt, tomēr šī parādība biežāk ir sastopama bērniem, un tā var notikt pilnīgi jebkurā miega stadijā.

Miegā vairāk runā vīrieši un bērni, un to var izraisīt drudzis, ilgstoša miega nepietiekamība, stress, raizes vai depresija. Tomēr neuztraucies – nav pierādījumu tam, ka miegā cilvēks varētu atklāt savus tumšākos noslēpumus. No runāšanas miegā drīzāk cietīsi nevis tu pats, bet tavs gultas biedrs.

3. Griež zobus

Zobus miegā griež lielākā daļa cilvēku. Šo ieradumu dēvē par bruksismu, un to var izraisīt stress, raizes vai apspiestas dusmas.

Bieži vien cilvēki neapjauš, ka miegā griež zobus, līdz to viņiem atklāj zobārsts, kas pēc zobu stāvokļa to ļoti labi var redzēt.

4. Nodarbojas ar seksu

Iespējams, ka miegā tu esi daudz aktīvāks nekā domā, proti, kanādiešu zinātnieki pierādījuši, ka aptuveni 8 procenti no cilvēkiem cieš no sekssomnijas, kas ir mēnessērdzības seksuālā versija.

Sekssomnija var izraisīt ne tikai seksuālu aktivitāti ar partneri, pašam to neapzinoties, bet arī masturbēšanu miegā.

Visbiežāk to piedzīvo vīrieši, un tās iemesls var būt stress, alkohols, medikamenti vai miega nepietiekamība.

5. Mielojas

Daži cilvēki miegā staigā, daži nodarbojas ar seksu, bet daži neapzināti ēd un dzer. Cilvēki, kuri to dara, parasti pie ledusskapja dodas vienreiz naktī, kur visbiežāk izvēlas produktus ar lielu kaloriju skaitu vai citus ēdienus, ko ikdienā sev liedz.

Tas var būt bīstami, jo cilvēks neapzināti var mutē iemest kaut ko neēdamu, izdzert pārāk lielu daudzumu kāda dzēriena vai savainoties gatavojot.

6. «Izmēž» galvu

Kamēr tev šķiet, ka tu atpūties, tavas smadzenes katru nakti veic nopietnu tīrīšanu. Smadzenes no sevis izmēž ārā vairākas liekas atmiņas, bet citas sakārto un noglabā.

Smadzenes iztīra sevi arī fiziski, kas notiek ar cerebrospinālā šķidruma palīdzību, kas no smadzenēm aizvāc nevajadzīgos proteīnus.

7. Kļūst paralizēti

Kādā nakts daļā tavi muskuļi kļūst pilnīgi paralizēti, kas ir pilnīgi normāla un dabiska parādība. Tā saucamajā REM miega stadijā smadzenēs notiek aktīva sapņošana un, lai pasargātu cilvēka ķermeni no liekām kustībām, ja sapnī notiek kaut kas baiss, smadzenes ir paralizējušas visus ķermeņa muskuļus.

Daži šīs paralīzes laikā mēdz pamosties, kas ir visai baisa pieredze, jo kādu brīdi pēc pamošanās cilvēks nespēj pakustināt pat ne mazo pirkstiņu. Miega paralīzi ir piedzīvojuši aptuveni 40 procenti no visiem pasaules cilvēkiem.

8. Zaudē svaru

Lūk, miega laikā tu reizēm ne tikai uzņem kalorijas, bet arī tās zaudē, jo tavs ķermenis brīžiem ir pamatīgi aktīvs.

Katru nakti tu zaudē vismaz puskilogramu svara, elpojot vien, proti, ar elpu no tava ķermeņa izdalās ūdens un oglekļa atomi.

Tieši tāpēc vislabāk ir svērties tūlīt pēc pamošanās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu