Zinātnieki mēslu vabolei pierē izaudzējuši trešo aci

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Eduardo Zattara / Indiana University

Lai labāk saprastu, kā evolūcijas procesi sadarbojas ar ģenētiskajiem principiem, ASV Indiānas štata universitātes zinātnieki mēslu vaboles pierē izaudzējuši vēl vienu aci.

«Mēs noskaidrojām, ka radīt pilnīgi jaunu fizisku detaļu ir kā veidot jaunu struktūru no tiem pašiem Lego klucīšiem, kas kādreiz veidojuši kādu citu zināmu struktūru,» skaidroja biologs Armīns P. Mozeks (Armin P. Moczek).

Kā vēstīts Indiānas štata universitātes mājaslapā publicētajā pētījuma preses relīzē, Lego klucīšu princips ir labs piemērs, kā skaidrot ģenētikas principus, tomēr zināms, ka arī tam ir savas robežas.

«Tu vari radīt neskaitāmas jaunas lietas no vecajiem klucīšiem, tomēr, kā zināms, ne visus klucīšus iespējams savā starpā savienot. Bioloģijas kontekstā mēs joprojām cenšamies noskaidrot šo saderības principu,» piebilda Mozeks.

Lai šos principus un procesus labāk saprastu zinātnieki vabolei izveidoja trešo aci. Ideja par dažādu ķermeņa daļu izaudzēšanas neparastās dzīvnieku ķermeņa vietās nav nekāds jaunums. Zinātniski šis process saucas «orgānu ārpusdzemdes izaudzēšana». Iepriekšējo eksperimentu rezultātā bija izdevies augļu mušiņām izaudzēt lieku pāri kāju, kā arī nefunkcionējošas acis kukaiņiem.

Vabolēm acis ir veidotas no vairākām sīkākām daļām. Zinātnieku radītajai trešajai acij ir tādas pašas šūnas, tādi paši gēni, kā arī tādi paši nervu savienojumi kā dabā sastopamajām vabolēm.

PNAS

Zinātnieki cer, ka ar šīs tehnoloģijas palīdzību nākotnē būs iespējams radīt jaunas nieres un sirdis.

«Mēs ticam, ka šis pētījums radīs jaunus ceļus zinātnē, īpaši, gēnu inženierijā,» komentēja pētījuma autors Eduardo Zatara.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu