30 gadu laikā no veikalu plauktiem varētu pazust šokolāde

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Eksperti paziņojuši, ka tuvāko 30 gadu laikā globālo klimata pārmaiņu dēļ no Zemes virsas varētu izzust šokolāde, vēsta izdevums «Business Insider».

Šāds scenārijs šokolādes likteni varētu piemeklēt, ja turpināsies globālā sasilšana, jo kakao koki var pilnvērtīgi attīstīties tikai aptuveni 20 grādus uz ziemeļiem vai dienvidiem no ekvatora, turklāt tiem ir vajadzīgi ļoti specifiski apstākļi, proti, augsts mitruma līmenis gaisā un pastāvīgas lietavas.

Tāpēc temperatūras paaugstināšanās par 2,1 grādu pēc Celsija, kas prognozēta tuvākajos 30 gados, var ārkārtīgi nelabvēlīgi ietekmēt kakao koku izplatību un pamatīgi iedragāt šokolādes ražošanas industriju.

Maz ticams, ka turpmākajos gados, kad dzīvsudraba daudzuma pieaugums no augsnes un augiem burtiski izspiež visu ūdeni, lietavas būs pietiekoši pastāvīgas, lai nodrošinātu pienācīgo mitruma līmeni augsnē.

Tas nozīmē, ka kakao koku plantācijas novirzīsies kalnainākos reģionos, kas pašlaik tiek rūpīgi saglabātas savvaļas floras un faunas attīstībai. Tāpēc tādas šokolādes ražotājvalstis kā Kotdivuāra un Gana, kas saražo vairāk nekā pusi pasaules šokolādes, saskarsies ar mokošu dilemmu – saglabāt šokolādes produkciju iepriekšējā līmenī vai glābt savu izmirstošo ekosistēmu.

Jau pagājušajā gadā eksperti paziņoja, ka pasaule ir uz šokolādes deficīta sliekšņa, jo patērētāji populāro kārumu patērē arvien biežāk. Vidējais Rietumu pasaules patērētājs gada laikā apēd vidēji 286 šokolādes tāfelītes. Lai saražotu šādu daudzumu šokolādes, nepieciešami 10 kakao koki.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu