Jau pēc 10 gadiem cilvēki varēs saprast dzīvnieku valodu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Kas notiktu, ja kaķi vai suņi spētu runāt cilvēku valodā, nevis tikai ņaudētu vai rietu? Mēs tad noteikti uzzinātu, cik ļoti Reksis vai Tobis mūs mīl vai to, cik ļoti Muris nožēlo, ka naktī pietaisījis paklāju. Vai mums «spīd» šāda iespēja?

Protams, šāds scenārijs diez vai kādreiz varētu pārvērsties par realitāti, tomēr pēdējā laika sasniegumi mākslīgā intelekta tehnoloģiju attīstībā liecina, ka kārotais sapnis saprast, ko saka ģimenes pūkainais mīlulis, varētu arī piepildīties. Turklāt nemaz tik ilgi nebūs jāgaida, jo eksperti ir pārliecināti, ka šāda tehnoloģija būs pieejama jau tuvāko desmit gadu laikā, raksta ziņu izdevums «NBC news».

Pašlaik zinātnieki un inženieri jau strādā pie tā, lai dzīvnieku izdvestās skaņas un sejas grimases pārvērstu cilvēkam saprotamā valodā. Jau izstrādāta sistēma, kas interpretē pērtiķu brēkas un pārvērš tās saprotamas cilvēkam vai nolasa aitu sejas izteiksmi, lai noskaidrotu, vai dzīvnieks necieš sāpes.

Arizonas universitātes bioloģijas profesors Kons Slobodčikovs (Con Slobodchikoff) pēc 30 gadus ilgas prēriju suņu pētniecības ir secinājis, ka šiem dzīvniekiem ir ārkārtīgi smalka vokālās komunikācijas sistēma, ko varētu pat uzskatīt par valodu.

Piemēram, šie suņi izdveš augstas frekvences skaņas, lai brīdinātu pārējos bara locekļus par briesmām. Slobodčikovs atklāja, ka šīs skaņas atšķiras atkarībā no ienaidnieka veida un briesmu lieluma. Turklāt šie dzīvnieki skaņas var kombinēt dažādās variācijās un pat izmantot, lai pavēstītu, kādas krāsas apģērbs ir netālu esošam cilvēkam.

Ar savu kolēģu un programmētāju palīdzību profesoram pat izdevās izstrādāt algoritmu, kas šīs skaņas pārvērš tīrā angļu valodā. Slobodčikova izveidotā kompānija «Zoolingua» pašlaik cenšas šo tehnoloģiju vērst plašumā.

«Es nodomāju: ja jau ir iespējams iztulkot, ko «saka» prēriju suņi, tad to pašu varētu izdarīt arī ar suņiem un kaķiem,» komentēja Slobodčikovs.

Profesora galvenais mērķis ir radīt ierīci, ko varētu pavērst pret dzīvnieku, un tā uzreiz suņa rejas vai kaķa ņerkstus pārvērstu cilvēkam saprotamā valodā, piemēram: «Es tagad gribu ēst» vai «Es gribu pastaigāties».

Iespēja komunicēt ar mājas mīluļiem nozīmētu ne tikai emocionālo saišu stiprināšanu ar tiem, bet arī uzlabotu to dzīves apstākļus vai pat glābtu to dzīvības.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu