Nepietiek ar tauriņiem... Tagad arī alkoholu taisīs no koka

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Japānas zinātnieki paziņojuši lieliskus jaunumus alkohola cienītājiem – grādīgos dzērienus tagad varēs iegūt arī no koka.

Kā raksta izdevums «AFP», zinātnieki no Japānas mežsaimniecības pētniecības institūta atklājuši, ka no koku mizām taisītiem brūvējumiem ir tādas pašas īpašības kā alkoholam, kas noturēts koka mucās. Pētnieki cer, ka viņu izgudrotais «koka alkohols» veikalu plauktos nonāks tuvāko trīs gadu laikā.

Alkohola brūvēšanas laikā koka daļas tiek pārvērstas krēmveidīgā masā, kam tiek pievienots raugs un enzīmi, lai sāktos rūgšana. Šis brūvējums netiek vārīts, tāpēc ir iespējams saglabāt katra koka specifisko garšu. Pagaidām zinātniekiem ir izdevies radīt ciedra, bērza un ķirša garšas spirtus.

No četriem kilogramiem ciedra pētnieki ieguva 3,8 litrus šķidruma ar 15% alkohola, kas ir apmēram tikpat, cik japāņu iemīļotajam sakē.

Zināms, ka koka fermentācija jau tiek izmantota, lai radītu biodegvielu, tomēr tā satur toksīnus un, kā noskaidrojuši zinātnieki, ir bezgaršīga, tāpēc kokteiļos to lietot nevar.

«Mūsu izgudrotā metode ļauj biodegvielai kļūt ne vien dzeramai, bet pat garšīgai. Tas bija sena sapņa iedvesmots atklājums,» stāstīja pētnieks Kengo Magara.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu