Smadzeņu reanimācija pēc nāves varētu cilvēku iemest «mūžīgajā ellē»

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Speciālisti brīdinājuši cilvēkus, ka smadzeņu reanimācija pēc cilvēka nāves varētu to iemest mūžīgā ellē, kas būtu daudz šausmīgāks liktenis par nāvi.

Kā vēsta izdevums «The Conversation», šādu secinājumu izteicis ētikas un filosofijas profesors Bendžamins Kērtiss (Benjamin Curtis) pēc tam, kad Jeila universitātes pētniekiem veiksmīgi bija izdevies pēc cūkas nokaušanas 36 stundas pie dzīvības noturēt tās smadzenes.

Pētnieki pēc veiksmīgā eksperimenta apgalvoja, ka tas varētu bruģēt tālāku ceļu smadzeņu transplantācijas attīstībā un, iespējams, kādu dienu cilvēkiem ļautu turpināt dzīvot pat pēc nāves.

«Pat ja izdotos saglabāt apziņu cilvēka smadzenēs pēc ķermeņa nāves, nākotne būtu jāpavada no ķermeņa atdalītā konteinerā, iesprostotam savās smadzenēs. Nebūtu nekādas iespējas komunicēt vai sajust apkārtējo pasauli. Labākajā gadījumā cilvēks pavadītu «jauno» mūžu tikai savu domu kompānijā. Tā būtu dzīvā elle,» komentēja Kērtiss.

Jau iepriekš ziņots, ka ASV pētniekiem izdevies 36 stundas pie dzīvības noturēt no cūkas ķermeņa atdalītas smadzenes, laižot tām cauri ar skābekli bagātinātu šķidrumu. Pētnieku komanda apgalvoja, ka izmantojuši vairāk nekā 100 cūku smadzenes, kas tika savāktas no lopkautuves.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu