Govis drīz varēs uzelpot: zinātnieki gatavojas «slaukt» tarakānus (1)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Lai arī šāda ierastā piena alternatīva nešķiet tik vilinoša kā piena iegūšana no sojas vai mandelēm, tomēr zinātnieki ir pārliecināti, ka drīz tieši tarakānu piens kļūs par jauno «superdzērienu».

Kā rakstīts pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā «IUCrJ», barības vielām bagātie piena kristāli, ko izdala vaboļprusaki (Diploptera punctata), satur četras reizes vairāk proteīna nekā govs piens. Tarakānu piens ir piesātināts ar vitāli svarīgām aminoskābēm, kas veicina šūnu augšanu, kā arī ir bagāts ar glikozi, tāpēc var kalpot kā lielisks enerģijas avots.

Pētījums (Angļu val.)

«Es domāju, ka nebūs tāda cilvēka, kurš būs sajūsmā, kad uzzinās šā piena izcelsmes avotu, tomēr tā ir potenciālā nākotne,» teica bioķīmiķis Subramanjans Ramasvarmijs (Subramanian Ramaswamy).

Neskatoties uz to, eksperti un zinātnieki ir diezgan sajūsmināti par tarakānu pienu, kas ir ārkārtīgi labs enerģijas un pārtikas vielu avots. Turklāt veiktie eksperimenti pierāda, ka tarakānu piens ir viena no barības vielām bagātākajām substancēm uz Zemes.

Tiesa, nevajadzētu tagad skriet un meklēt tarakānus virtuves skapīšos, jo īpašo tarakānu pienu var iegūt tikai no vaboļtarakāna (Diploptera punctata), kura dzimtene ir Havaju salas. Tā ir vienīgā dzīvdzemdētāju tarakānu suga, jo citu sugu tarakāni dēj olas.

Šīs sugas tarakānu mātīte savus embrijus baro ar pienam līdzīgu vielu, kamēr tie vēl atrodas tās organismā. Zinātniekiem, lai iegūtu šo pienu, ir jāpāršķeļ tarakāns uz pusēm. Lai iegūtu pietiekamu daudzumu piena, ir jānogalina miljoniem tarakānu.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu