Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis termiņa pirmajā pusgadā piedzīvojis tādas ugunskristības, kādām cauri iet tikai retais.

Viens no Zelenska paša izvirzītajiem uzdevumiem bija atrisināt situāciju Austrumukrainā. Otrs pārbaudījums, kurā Zelenskis tika ierauts negribot, bija otrā plāna loma ASV prezidenta Donalda Trampa impīčmentā.

Šā gada 9.decembrī Zelenskis "Normandijas formāta" sarunās Parīzē tikās ar Vladimiru Putinu, kurš pārstāvēja prokremliskos Austrumukrainas separātistus. Pēc tikšanās viņi paziņoja par apņemšanos panākt pilnīga un visaptveroša pamiera īstenošanu līdz gada beigām. Taču kopš tā laika Ukraina ziņojusi par vairākiem desmitiem reižu, kad Krievijas bruņotie spēki Donbasā pārkāpuši pamieru.

Zelenskis solījis pielikt punktu konfliktam Austrumukrainā. Lai šo mērķi sasniegtu, viņš piekrita tā dēvētajai Šteinmeiera formulai, kas paredz pagaidu īpašā statusa piešķiršanu Doņeckas un Luhanskas apgabaliem, ja tiktu izpildīti konkrēti nosacījumi. Zelenska lēmums izsauca protestu vilni Ukrainā, kuros viņam tika pārmesta kapitulācija Krievijas priekšā. 2019.gada noslēgumā tomēr nav pamata ticēt, ka Austrumukrainas situācija tuvākajā laikā tiks atrisināta.

Zelenskis piesaistīja nedalītu visas pasaules uzmanību, kad viņa vārds izskanēja otrpus Atlantijas okeānam saistībā ar trauksmes cēlāja sūdzību par Trampa iespējamajiem mēģinājumiem ietekmēt Ukrainas prezidentu, lai pats gūtu politiskās priekšrocības. 

Zelenskis, pašam to negribot, kļuvis par otrā plāna lomas tēlotāju Trampa impīčmenta sāgā. Viņš pats noliedz, ka militārās palīdzības jautājumā ar Trampu būtu notikusi vienošanās pēc principa "dots pret dotu", bet tajā pašā laikā izvairās no Trampa advokāta Rūdija Džuliāni, kurš gada beigās rosījās Ukrainā kopā ar konservatīvas raidorganizācijas filmēšanas komandu. Skaidrs ir viens - tikai retajam valsts vadītājam jau pirmajā pusgadā nākas saskarties ar tik milzīgiem pārbaudījumiem. Neskatoties uz to, 26.decembrī publicētas aptaujas rezultāti liecina, ka Zelenskim uzticas 62% ukraiņu, bet neuzticas - 31%.