Sāpīgi skatīties, bet nevar novērsties - ar šādām sajūtām 15.aprīlī cilvēki visā pasaulē bezspēcīgi vēroja, kā deg Parīzes Dievmātes katedrāle.

FOTO: Ugunsgrēks Parīzes Dievmātes katedrālē 

"Tā ir nacionāla traģēdija," ugunsgrēka dienā sacīja vietējais iedzīvotājs Pols Reštērs. "Tur sabrūk Francijas simbols, daļa no mūsu nacionālās identitātes izkūp gaisā. Daļa no mūsu vēstures, kultūras, literatūras..."

Ugunsnelaimē cieta vēsturiskās ēkas jumts un nogāzās smaile, taču daudz ko izdevās saglābt - gan galvenos zvanu torņus un ārsienas, gan arī mākslas un kultūras vērtības, kas glabājās ēkā.

FOTO: Ugunsgrēka postījumi Parīzes Dievmātes katedrālē

Drīz pēc nelaimes vietējie miljardieri un uzņēmumi Parīzes Dievmātes katedrālei bija sasolījuši ap miljardu eiro, tomēr jūnijā sāka izskanēt sūdzības, ka Francijas bagātākās ģimenes joprojām neesot šķīrušās ne no centa un darbinieku algas tiekot maksātas no mazākiem privātpersonu ziedojumiem. Korporatīvie ziedotāji norādīja, ka gaidot konkrētu plānu izstrādāšanu un apstiprināšanu.

Parīzes sirdī svētku laiks aizritēja drūmāk, nekā ierasts. Katedrālē nenotika tradicionālā Ziemassvētku mise, un pilsētu joprojām bija daļēji paralizējis streiks pret pensiju reformu.

Pašlaik notiek būves attīrīšana pirms atjaunošanas, ko plānots sākt 2021.gadā.

FOTO: Kā virzās uz priekšu Parīzes Dievmātes katedrāles atjaunošana