Šā gada pirmajā pusē pasaule sasniedza divus dabas katastrofu antirekordus - par lielāko cilvēku skaitu, kam nācies pamest mājas, un lielākajiem zaudējumiem pēdējā laikā.

Vislielāko rezonansi medijos izraisīja vulkāna izvirdums Vaita salā, Jaunzēlandē. Viena tūristu grupa devās prom no vulkāniskās salas, bet otra devās apskatīt krāteri, kad notika izvirdums. Vismaz 16 cilvēki nomira, bet vēl divu mirstīgās atliekas vēl nav atrastas. Vēl 26 cilvēki guva ļoti nopietnus apdegumus. Tas raisījis jautājumus, vai tika ievērotas drošības prasības, vedot uz aktīvo vulkānu tūristus.

FOTO: Jaunzēlandes vulkāna izvirdums

Novembra beigās Albānija piedzīvoja 6,4 magnitūdu zemestrīci, kurā gāja bojā 52 cilvēki. Vēl vairāki simti tika ievainoti, bet apmēram 5000 palika bez pajumtes. Tik postoša zemestrīce Albānijā nebija pieredzēta daudzus gadu desmitus.

Tā kļuva par 2019.gada nāvējošāko zemestrīci visā pasaulē. 

FOTO: Zemestrīce Albānijā

Bahamas šogad piedzīvoja spēcīgo viesuļvētru "Dorians", kas virzījās arī gar ASV dienvidaustrumu piekrasti, savukārt planētas dienvidu puslodē plosījās ciklons "Idai", vislielākos postījumus nodarot Mozambikā.

Atlantijas okeāna viesuļvētru sezona ceturto gadu pēc kārtas bija netipiski spēcīga un postoša.

FOTO: "Dorians" postījumi Bahamās

FOTO: Ciklona "Idai" posts Mozambikā

Tikmēr Austrālija cieta no savvaļas ugunsgrēkiem. Izdeguši apmēram trīs miljoni hektāru un bojā gājuši vismaz deviņi cilvēki. Liels kaitējums nodarīts ugunsgrēka skarto teritoriju florai un faunai.